Aronija i malina- savršen spoj vitamina

Na svijetu ne postoji osoba koja nije čula za biljku aroniju i njene blagodati. Aronija čisti organizam od štetnih tvari i teških metala, ima antikancerogeno djelovanje te je bogata vitaminima, mineralima, antioksidansima i prehrambenim vlaknima s malim udjelom masti i kalorija.
Aronija je višegodišnji listopadni grm, koji cvjeta do visine 1,5-2,5 metra. Plodove aronije je moguće preraditi u različite proizvode, sokove, čajeve, služi za proizvodnju konditorskih proizvoda, sladoleda, sušenog voća, marmelada pa sve do vina, rakija i likera. Aronija potječe s područja Sjeverne Amerike, a u 19. stoljeću uvedena je u Europu kao ukrasno grmlje.
U posljednjih nekoliko godina porasla je proizvodnja i prodaja aronije i prerađenih sokova, no bobice se mogu konzumirati i svježe – i dovoljno ih je pojesti oko 200 do 300 grama dnevno. Aronija je u posljednje vrijeme postigla veliku popularnost te se naziva jednom od najzdravijih biljaka na svijetu.
Kombinacija aronije i maline pokazala se kao dobitna. Kako je sama aronija poprilično trpkog okusa, istražili smo kakva je u kombinaciji s malinom. Zaključak je da joj malina daje slatkoću i obogaćuje okus.
Sok je najbolje piti svjež, ali ga možete pripremiti i navečer i dobro zatvorenog čuvati u hladnjaku kako bi vas ujutro dočekala vaša čaša zdravlja koja će vas razbuditi od samog jutra i dati vam potrebnu energiju.
Kod malina i aronije je dobro što ih možete nabaviti iz organskog uzgoja i oprane i osušene čuvati u zamrzivaču kako bi tijekom godine uživali u ovom napitku i još mnogo bogatih sokova koje možete sami osmisliti.

šv/radiokrizevci.hr

Foto: pxfuel.com

Pratite nas na društvenim mrežama!