Božinović: Građani se trebaju suzdržati od velikih druženja

Davor Božinović danas je naglasio da se građani sve dok traje epidemija trebaju suzdržati od velikih druženja, privatnih zabava i sastajanja.

Napomenuo je da oni mjere propisuju za javne događaje, dok ono što se događa u domovima ne mogu i ne žele kontrolirati. Upozorio je, međutim, da se upravo u tim okolnostima građani najviše opuste zbog čega dolazi do širenja virusa kad se vrate svom domu ili idu na radno mjesto.

„Nije ovo velika filozofija. U praksi nije ugodno ni lagano nositi masku kad ne možemo održati fizičku distancu, ali to nije toliko teško dok je to jedini način da se prebrodi kriza”, poručio je.

Stožer, istaknuo je, može donositi odluke i epidmeolozi propisivati preporuke, ali se ništa neće postići ako građani to ne prihvate.

Božinović je najavio pojačane inspekcije usmjerene na neodgovorno ponašanje, objasnivši da će se sankcionirati organizatori i vlasnici objekata ako se u njihovom objektu ne pridržavaju mjere i naveo da je primjerice za plesanje u klubovima propisana sankcija od 30 tisuća kuna.

Novinarima je odgovorio da se policijski sat neće uvoditi kao što je to učinila Slovenija u kojoj je također zabilježen značajan broj novih slučajeva zaraze.

Sad smo tek na početku jesenje-zimskog razdoblja za koje nitko ne može reći do kojih vrhunaca može ići ova epidemija pa je jedini način da se svatko za sebe drži mjera i virus će sporije funkcionirati u stanovništvu, zaključio je.

Izvor: Vlada RH

Pratite nas na društvenim mrežama!