Danas je Svjetski dan hrane – 16. listopada

Svake godine 16. listopada obilježava se Svjetski dan hrane koji je proglasila Svjetska zdravstvena organizacija. Na taj dan posebno se ističe važnost hrane, ali i razmjene, napretka i raznolikosti poljoprivrede. Poboljšanje hrane danas predstavlja najveći izazov i to upravo zbog
trenda smanjenja kvalitete hrane uzrokovanog sve većom željom za ekonomskom dobiti. Zbog toga je sve nužnije povećati kontrolu proizvođača hrane, distribucije i prodaje hrane kao i nadzor i ispitivanje hrane u laboratorijima. To je jedan od razloga, uz vođenje brige o zdravlju
nacije, zašto je i nastao Jamstveni žig „Živjeti zdravo“.

Nepravilna prehrana karakterizirana je unosom povećane količine energije, soli i šećera, te zasićenih masnih kiselina, a ima negativan utjecaj na zdravlje i životni vijek u Europskoj uniji
(EU) i RH. Povećanje kroničnih nezaraznih bolesti, naročito krvožilnih i srčanih bolesti također se odražava i na visoke troškove zdravstvene zaštite što predstavlja ekonomski teret za EU.
Porast prekomjerne tjelesne mase i pretilosti kod djece je ozbiljna prijetnja koja traži usklađeno djelovanje zemalja članica.
Kako bi unaprijedili prehranu, potrebno je napraviti mogućnosti jednostavnog izbora nutritivno
povoljnije i izbalansirane hrane, te provesti preformulaciju prehrambenih proizvoda kao važan
način doprinosa tome.
Navođenje hranjivih vrijednosti hrane na deklaracijama pruža informacije potrošačima i
pomaže im u zdravijem izboru.

Pratite nas na društvenim mrežama!