Danas obilježavamo Međunarodni dan djevojčica!

Međunarodni dan djevojčica, 11. listopada, obilježava se diljem svijeta aktivnostima koje su usmjerene na promicanje prava djevojčica s kojima se suočavaju samo zato što su djevojke, što je ustvari vrlo žalosno s obzirom živimo u 21. stoljeću.

Datum 11. listopada posvećen je skretanju pozornosti na probleme kao što su rani brakovi, diskriminacija na poslu i zlostavljanje maloljetnih djevojaka kao rada.

Međunarodni dan djevojčica obilježavaju razne kampanje, koje se bave jedinstvenim problemima djevojaka i djevojčica, kao i educiranje mladih o pravima na djetinjstvo, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

Analitika pokazuje kako danas u svijetu živi više od 850 milijuna djevojčica i njihova prava su najugroženija u siromašnijim zemljama koje ne ulažu ni u njihovo osnovno obrazovanje.

Važno je da se djevojčice školuju kako bi kad odrastu mogle raditi jer kada djevojka ili žena zarađuje, barem 90 posto svojih prihoda će ulagati u sebe i svoju obitelj te tako razbijati krug siromaštva.

Brojna istraživanja su pokazala kako obrazovanje u današnjem svijetu ima najznačajniju ulogu jer utječe na smanjenje siromaštva te promoviranje jednakosti.

šv/radiokrizevci.hr

Foto: wikipedija.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!