Danas obilježavamo Nacionalni dan bez mobitela u prometu

Danas se održava četvrti zaredom Nacionalni dan bez mobitela u prometu iniciran od strane Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Mobitel je četvrti ubojica na cesti, a u Hrvatskoj ga za volanom koristi 91% vozača, 33% biciklista i 50% pješaka. Svi su oni više usredotočeni na svoj pametni telefon, a ne na promet. Podaci su to istraživanja navika i ponašanja sudionika u prometu koje je provedeno 2017. godine, a koje je pokazalo da čak trećina biciklista telefonira u vožnji.

Zabrinjavajući je podatak da oko 40% građana ne bi mijenjalo svoju naviku, neovisno o kaznama koje bi očito trebale biti veće kako bi sudionici u prometu osvijestili opasnosti koje donosi korištenje mobitela u prometu.

Odgovaranje na SMS poruke vozaču oduzima pozornost na najmanje 5 sekundi što je dovoljno da vozilo pri brzini od 50 kilometara na sat prijeđe 70 metara bez kontrole vozača.

Također, smanjena pozornost vozača koji vozi i telefonira jedna je smanjenoj pozornosti vozača koji u krvi ima 1 promil alkohola, čime vjerojatnost da će takav vozač doživjeti nesreću raste 9 puta. Sve su to podaci poznati Hrvatskoj udruzi menadžera sigurnosti koja je i inicirala pokretanje Nacionalnog dana bez mobitela u prometu, želeći time povećati svijest o opasnostima koje donosi korištenje mobitela u prometu te smanjiti broj nesreća uzrokovanih njihovim korištenjem.

Mobiteli su veliki sigurnosni problem u prometu, a njihovo je korištenje samo jedan od četiri čimbenika koji utječu na sigurnost, ostali su brzina, alkohol i nekorištenje sigurnosnog pojasa.

Foto: pxfuel.com

šv/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!