Danas obilježavamo Svjetski dan dostojanstvenog rada

Na inicijativu Međunarodne konfederacije sindikata 7. listopada se od 2008. godine obilježava kao Svjetski dan dostojanstvenog rada.

U ovom vremenu u kojem se velike tvrtke međudržavnim ugovorima uspijevaju po nekim pravima staviti ne samo u istu ravan sa suverenim državama, nego i uzdići iznad njih, korporativna pohlepa trese svijetom. Radnika se sve više ponovno vrednuje samo toliko koliko svojim radom može ostvariti zarade za svojeg poslodavca.

I u Hrvatskoj je radnik sa svojim pravima, u odnosu na kapital, tijekom godina izguran na margine važnosti. Čak je i Zakon o radu mijenjan kako bi se smanjio indeks zakonske zaštite radnika i time zemlju učinilo privlačnijom ulagačima. Pogrešne gospodarske i socijalne politike raznih vlada, fleksibilizacija sustava rada i obespravljivanje radnika svuda su se pokazali kao krivi lijek za krizu pa tako i u Hrvatskoj, u kojoj su radničke plaće u pravilu nedovoljne za dostojan život, na radnike se u pravilu gleda kao na trošak koji treba smanjiti gdje god i kada je to moguće, radno vrijeme u pravilu je podređeno potrebama poslodavca, na zaštitu na radu u pravilu se gleda kao na trošak, kod razgovora o čak minimalnom povećanju minimalne plaće poslodavci skaču „kao opareni“, tjedno radnici prosječno rade dva sata duže od prosjeka EU, a godišnje čak 116,8 sati duže od europskog prosjeka dok je istovremeno poslodavčev „trošak“ po satu radnikova rada na samom dnu među zemljama EU.

Tijekom predizbornih aktivnosti mnogi su se svašta izobećavali, no uz sve izrečeno radnicima i njihovim pravima nisu se baš puno bavili. Ispada da, neovisno s koje strane političkog spektra dolaze, političke elite radnike primijete tek u kontekstu „rasterećenja troška gospodarstva“.

Izvor: nhs.hr

Foto: wilderness-society.org

Pratite nas na društvenim mrežama!