Danas se diljem svijeta obilježava Svjetski dan nenošenja grudnjaka!

Svake godine 13. listopada obilježava se Svjetski dan nenošenja grudnjaka. Ovaj dan obilježava se još od 2011 godine, a nosi važnu poruku, podizanje svijesti o važnosti redovnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke.

Stoga, ako već niste, slobodno barem danas odbacite ovaj odjevni predmet, pa osim što ćete se osjećati ugodnije, razmislite o svom zdravlju koje uvijek treba biti na prvom mjestu.

Inače, cijeli mjesec oktobar je u znaku borbe protiv ove opake bolesti koja potresa žene širom svijeta.

Na društvenim mrežama pod hashtagom #NoBraDay mogu se vidjeti brojne objave poznatih i manje poznatih žena koji su na taj način postale dio ove svjetske akcije.

“Vodite brigu o svojim grudima, jer vaš život ovisi od toga. Posjetite liječnika ako imate nekih nedoumica, strahova ili pitanja.” “Današnji dan je podizanje svijesti i podsticanje žena da prepoznaju prve znakove raka dojke.””Rak dojke ubija kao i svaki drugi ako se ne tretira na vrijeme.” “Uzmite grudi u svoje ruke danas i obavite pregled.” “Dan bez grudnjaka je borba protiv raka dojke”, samo su neke od uobičajenih motivirajućih poruka koje aktivistice šire putem Instagrama, Twittera, Facebooka.

Povodom Svjetskog dana nenošenja grudnjaka donosimo vam smo šest prednosti života bez grudnjaka.

Cijeli dan se možete osjećati udobno, bez iritantnih žica grudnjaka koje vam se zabijaju u meso i žuljaju vas.

Ako ne kupujete grudnjake, uštedjet ćete gomilu lovu. Realno, grudnjaci i nisu baš jeftini.

Dugoročno, grudnjaci baš ništa ne čine za grudi. Štoviše, neka istraživanja pokazala su da više štete nego koriste, jer se mišići opuštaju u njima.

Nenošenje grudnjaka može ojačati vaše grudi, upravo zbog toga što mišići moraju ojačati kako bi ih sami pridržavali.

Grudi bez grudnjaka izgledaju prpošnije. Naime, prema nekim istraživanjima grudi žena koje nisu nosile grudnjake stajale su 7 milimetara više od žena koje su ih nosile.

Bez grudnjaka cirkulacija u vašim grudima se poboljšava.

Na ovaj način iskazuje se podrška ženama oboljelima od raka dojke (čitav listopad ustvari je mjesec borbe protiv raka dojke).

šv/radiokrizevci.hr

Foto: thelist.com

Pratite nas na društvenim mrežama!