Danas slavimo Svjetski dan gin & tonica

Ne treba nam poseban razlog niti posebna prigoda za naručiti gin & tonic, ali danas je svejedno imamo. I ove se godine 19. listopada slavi Međunarodni dan gin & tonica.

Gin se pojavio u kasnim 1600. godinama u Nizozemskoj kada se prodavao u ljekarnama. Tada se još nije miješao s tonicom već se vjerovalo da ima ljekovita svojstva zbog toga što se radi destilacijom alkohola i od bobica smreke, a preporučio se onima koji imaju problema s cirkulacijom. U to se vrijeme održavao i rat za neovisnost Nizozemske, a gin je među vojnicima dobio naziv “Nizozemska hrabrost”.

Zemlja u kojoj se popije najviše gin & tonica po stanovniku su Filipini. Gotovo polovica godišnje proizvedenog gina se popije u ovoj zemlji.

Najskuplja boca gina u svijetu košta “samo” 2000 funti (ili gotovo pa 17 000 kn). Radi se o boci od 700 ml, a proizvodi ga japanski brand Watenshi, čije ime u prijevodu znači “japanski anđeo”

Ovo piće održava kožu mladom. Zbog toga što se radi od prirodnih sastojaka, pun je antioksidansa koji utječu na to da nam koža ostaje mladolika i svježa.

Kombinacija gina i soka od rajčice koristila se kao lijek za mamurluk. Iako je jedini popularan koktel sa sokom od rajčice koji ljudi danas piju Bloody Mary, u 20-im godinama se u Americi sok od rajčice miješao s ginom. To je zapravo bila preteča koktela Bloody Mary.

Izvo: tulumarka.com

Foto: Instagram

Pratite nas na društvenim mrežama!