Danas u Križevcima četvrti znanstveni skup "Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća – prešućene stranice književnosti u komunističko doba"

U multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković”   danas se održava četvrti znanstveni skup „Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća – prešućene stranice književnosti u komunističko doba“. Skup se održava u organizaciji Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Glasa Koncila i Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“. Na znanstvenom skupu sudjeluju znanstvenici iz cijele Hrvatske.

Kako je istakao izaslanik bjelovarsko-križevačkog biskupa mons. Vjekoslava Huzjaka, preč. Stjepan Soviček, sve su to tajne koje se skrivaju u knjigama, u arhivima i to je jedan izazov za znanstvenike da ih učine dostupnima, da ih otkriju možda za budućnost. 

Izv. prof. dr. Ivo Džinić, izaslanik dekana Fakulteta hrvatskih studija prof. dr. Pave Barišića, prodekan za znanost kazao je da je na Fakultetu prepoznat značaj teme koja se podudara sa misijom Fakulteta:

To je kao da znanstvena organizacija istražuje i proučava hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo,  kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu, ali i da kao visoko učilišna ustanova poučava buduće generacije postojećim znanjima i novo stečenim spoznajama u sustavu visokoškolske naobrazbe njegujući na taj način hrvatski nacionalni i kulturni identitet – kazao je prof . dr. Ivo Džinić.

Skup je otvorio  Dean Slavić pozvanim predavanjem Kršćanstvo i Budakovo „Ognjište“. Ana Batinić predstavila je dosad neistraženu korespondenciju Štefe Jurkić i Ljubomira Marakovića, a o dramatskim strukturama u prikazanjima Rajmunda Kuparea govori Boris Beck. Romaneskni opus Ante Jakšića i katolički feminizam tema je Anice Bilić, Ana Biočić Iva Felbar Mršić govori o Vilimu Keilbachu i njegovom tomizmu u vremenu komunizma, a Pavao Crnjac predstavlja  izabrane pjesme svećenika Mirka Validžića.U svom izlaganju Marina Katinić osvrće se na trostruki etički senzibilitet u djelima Side Košutić, dok  Danijel Labaš i Dražen Maleš govore o ulozi Hrvatske revije u očuvanju i promicanju kršćanstvom nadahnutih tekstova izbjeglih novinara, publicista i književnika u njezinom prvom emigrantskom desetljeću (1951. – 1961.). Stjepan Lice govori o nakladništvu nakon Drugoga svjetskoga rata, Vladimir Lončarević predstavlja književne priloge u listu „Gore srca“ (1946. – 1952.), a Sanja Nikčević drame svećenika Ivana Zidruma. U posljednjem prijepodnevnom izlaganju Suzana Peran i Anja Raguž govorit će o ulozi kršćanske obiteljske revije „Kana“ u očuvanju i promidžbi hrvatske kršćanske književnosti.

Poslijepodnevni dio programa započet će Izabela Potnar Mijić izlaganjem o domoljublju, čovjekoljublju i vjeri u romanima Jagode Truhelka, Vladimira Rezo govorit će o djelu „Ivanjska noć“ Josipa Cvrtile, a Dean Slavić i Sanja Meden predstavit će biblijski intertekst u romanu „Smrt gospodina Medara“ Ivana Dragojevića. Kulturno djelovanje mons. Bože Milanovića predstavit će Ana Tolić, a o pjesniku Matu Marčinku govorit će Stipan Tadić i Petar Bilobrk. Davor Trbušić govorit će o nadbiskupu Stepincu kao obnovitelju kršćanske kulture u hrvatskom narodu, a uslijedit će izlaganje Luke Tripala Alias Job: alternativni pristup proučavanju pjesničkoga autorstva na primjeru Joje Ricova. Željko Vegh predstavit će Lički grudobran – nepostojeću knjigu i njezine nepoželjne autore i urednika, a skup će zatvoriti Sanja Vulić i Tamara Bodor izlaganjem o odnosu književnih kritičara prema djelima Ante Jakšića.

Radovi sa znanstvenoga skupa bit će recenzirani i tiskani u časopisu „Kroatologija“ Fakulteta hrvatskih studija tijekom 2021. godine.

Cilj je znanstvenoga skupa „Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća – prešućene stranice književnosti u doba komunizma“ znanstveno analizirati i vrednovati zanemarenu hrvatsku književnost kršćanskoga nadahnuća te dati doprinos premošćivanju umjetno stvorenoga diskontinuiteta u hrvatskoj književnosti i kulturi općenito.

Peti skup posvećen hrvatskoj knjževnosti kršćanskoga nadahnuća planira se organizirati za dvije godine. 

Ji/radiokrizevci.hr

Udruga “Dr. Stjepan Kranjčić”

Pratite nas na društvenim mrežama!