Događaji na današnji dan- 11. listopada

Hillary Rodham i Bill Clinton u bračnu luku su uplovili 11. listopada 1975. Upoznali su se kao studenti na Yaleu, a njihov brak unatoč skandalima još uvijek traje. “Nepoznat” roker Prince svirao je 1981. kao predgrupa na koncertu Rolling Stonesa u Los Angelesu, a 1984. dr. Kathryn D Sullivan postala je prva žena u SAD-u koja je hodala svemirom.

Jedanaestog listopada 1946. godine zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu izrečena je presuda na jugoslavenskom sudu. Dogodilo se to u sklopu montiranog procesa na kojem je zajednički suđeno njemu, ustaškom dužnosniku Erihu Lisaku i šesnaestorici franjevačkih svećenika.

Na današnji dan 1895. u Splitu je rođen Jakov Gotovac, skladatelj opere “Ero s onoga svijeta”. Rođendan slave bubnjar Art Blakey, komičarka Dawn French i glumci Emily Deschanel (Kosti) i Luke Perry (Beverly Hills 90120).

Na današnji dan 1945. nastavljen je Kineski građanski rat između vladajućeg Kuomintanga (Kineske nacionalističke partije) i Komunističke stranke (CPC) koji je izvorni počeo u travnju 1927. godine. Sukob se temeljio na ideološkim razlikama između pristaša pojedinih partija, a kako nikada nije potpisan službeni mirovni sporazum u Kini se i danas vode rasprave o tome je li rat zakonito završio. Pobjedu su potkraj 1949. odnijele komunističke snage Mao Tse-Tunga kada je proglašena Narodna Republika Kina. Vođa Kuomintanga, Chiang Kai-Shek, s pristašama je pobjegao na Tajvan.

Dana 11. listopada 1968. godine lansirana je u svemir prva uspjela svemirska misija iz programa Apollo. Radilo se o misiji Apollo 7, koju su činila tri astronauta – Walter M. Schirra, Donn F. Eisele i R. Walter Cunningham. Osobito je zanimljivo da je to bio prvi svemirski let u povijesti u kojem su Amerikanci uspjeli lansirati istodobno tri astronauta. Za usporedbu, SSSR je to učinio još 1964. godine tj. čak četiri godine prije SAD-a, misijom Voshod 1 s tri čovjeka u kapsuli.

Izvor: povijest.hr

Foto: wikipedija.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!