Dogodilo se na današnji dan – 23. listopada

U nastavku pročitajte što se dogodilo na današnji dan u prošlosti.

Na današnji dan 1915. godine 25.000 žena organiziralo je u New Yorku povijesni marš tražeći pravo glasa na izborima, a 1954. godine Velika Britanija, Francuska i Sovjetski savez odlučili su prekinuti okupaciju Njemačke.

U Brazilu se 1940. rodio Pele, kojega se uz Diega Maradonu smatra najboljim nogometašem u povijesti tog sporta. Napadača, koji je u karijeri postigao preko 1.200 pogodaka, Međunarodni olimpijski odbor proglasio je 1999. jednim od pet najboljih sportaša 20. stoljeća.

Studenti i radnici izašli su na današnji dan 1956. na ulice Budimpešte prosvjedujući protiv staljinizma i sovjetske vojske. Srušili su Staljinov spomenik u središtu grada i time označili početak mađarske revolucije. Nekoliko dana kasnije Sovjeti su tenkovima ušli u grad, uništili ga, ugušili revoluciju, uhitili mađarsko rukovodstvo i na čelno mjesto postavili Janosa Kadara koji je zemljom upravljao sve do 1988. godine.

Ivan Kukuljević Sakcinski na posljednjem staleškom zasjedanju Hrvatskog sabora 23. listopada 1847. godine održao je vatreni govor nakon kojeg je Sabor proglasio hrvatski jezik službenim u javnoj uporabi. Pobjeda hrvatskog jezika u predvečerje revolucionarne 1848. bila je plod diplomatske i političke borbe zastupnika u Hrvatskom saboru i u zajedničkome hrvatsko-ugarskom saboru tijekom pola stoljeća.

Filmski redatelj porijeklom iz Tajvana, Ang Lee, rođen je 1954. godine. Njegova najuspješnija redateljska ostvarenja su ”Tigar i zmaj”, ”Hulk” i ”Planina Brokeback”.

Na današnji dan rođeni su i američki pisac Michael Crichton (1942.) i atraktivan kandaski glumac Ryan Reynolds (1979.).

“Otac konzervi” Nicolas Appert rođen je 23. listopada 1752. u Francuskoj. Otkrio je postupak konzerviranja namirnica upotrebom topline, a njegovo otkriće unijelo je revoluciju u proizvodnju hrane i omogućilo brži razvitak prehrambene industrije.

Foto: Arhiva RKŽ
Izvor: metro-portal

Pratite nas na društvenim mrežama!