Filmu "Jelena i Jana" prva i druga nagrada na 58. reviji filmskog stvaralaštva djece

Film “Jelena i Jana” autora Luke Šoka i Lee Harča, nagrađen je s dvije nagrade u kategoriji reportaže na 58. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Prvom nagradom ovaj film nagradio je stručni žiri, a dječji žiri nagradio ga je drugom nagradom.

Naizgled neobično prijateljstvo djevojčice i njene znatno starije susjede postupno nam se otkriva i objašnjava kroz više slojeva. Draž ove reportaže upravo je u tim slojevima u kojima pronalazimo ne samo poruku o važnosti pomaganja starijima već i o vrijednostima uzajamnog razumijevanja, bliskosti i poštovanja – stoji uz obrazloženju stručnog žirija.

Članovi žirija bili su: redateljica Čejn Černić Čanak, animatorica Petra Zlonoga i novinarka savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu Maja Flego.

Revija je održana u Malom Lošinju od 1. do 4. listopada, no zbog korona virusa nisu joj prisustvovali učenici čiji su filmovi pozvani na Reviju. U Malom Lošinju boravili su samo članovi žirija i ekipa zadužena za video streaming otvaranja i zatvaranja Revije. 

Na Reviju je ove godine, od ukupno 245 prijavljenih filmova, u natjecateljski program uvršteno njih 86. Osim “Jelene i Jane” filmsku grupu Osnovne škole Sveti Petar Orehovec predstavljao je i film “Volonterski kamp 2019. – Križevci”, autora Marka Puškara, Karle Ferenčak i Mahaele Pacur. 

Osim diplome i statue uz prvu nagradu stručnog žirija ide i besplatna šestodnevna filmska radionica u Kraljevici za jednog predstavnika filmske grupe. Radionica će se održati početkom srpnja 2021. 

Mentorica filmske skupine je knjižničarka Stojanka Lesički.

(Valerija Puškar, 6. b 

fotografije: snimke ekrana sa zatvaranja Revije)

Pratite nas na društvenim mrežama!