Gradonačelnik Mario Rajn potpisao Ugovor o subvenciji za projekt ''Od vinskih cesta do zajedničkog mađarsko-hrvatskog turističkog brenda – stvaranje prepoznatljivog imidža prekogranične vinske regije''

U utorak 06. listopada 2020. godine gradonačelnik Mario Rajn ispred Grada Križevaca kao  glavnog korisnika potpisao je s Upravljačkim tijelom Interreg V-A Programa suradnje  Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. godine Ugovor o subvenciji za projekt ”Od vinskih cesta do  zajedničkog mađarsko-hrvatskog turističkog brenda – stvaranje prepoznatljivog imidža  prekogranične vinske regije”, skraćenog naziva Prekogranične vinske ceste 2. 

Tim je Ugovorom osigurano sufinanciranje provedbe projekta od strane Europske unije u  visini 85% njegove ukupne vrijednosti, koja iznosi 399.771,57 EUR, odnosno EU sredstva  iznose 339.805,83 EUR. Grad Križevci projekt provodi u suradnji s projektnim partnerom  Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. – neprofitnom organizacijom za razvoj vinske regije  Villány-Siklós u razdoblju od 01. rujna 2020. godine do 31. kolovoza 2022. godine. 

Glavni cilj projekta je stvaranje prepoznatljive slike prekogranične regije Mađarska-Hrvatska  kao vinske regije kroz daljnji razvoj, pozicioniranje i brendiranje postojećih vinskih cesta  Križevci-Kalnik-Orehovec i Villány-Siklós, čime se osigurava porast njihove atraktivnosti i rast  turističkih kapaciteta, radi generiranja porasta broja posjetitelja u regiji, produženja njihovog  boravka i povećanja potrošnje.

Financijski najveći dio projekta odnosi se na izgradnju infrastrukture, i to ljetne pozornice i  gledališta na prostoru površine oko 1.270,00 m2 u dvorištu Gradske knjižnice u Križevcima,  koji će se koristiti kao višenamjenski prostor za razna vinska događanja na otvorenom, kao  što su Vincekovo, Martinje, prigodne izložbe vina, ali i druge turističke manifestacije. Uz  pozornicu uredit će se i gledalište, koje će se u vrijeme kada se pozornica ne koristi moći  koristiti kao parkiralište osobnih automobila za građane i posjetitelje. 

Osim uređenja ljetne pozornice, projektom su osigurana sredstva za održavanje i  unaprjeđenje svih postojećih vinskih događanja u Križevcima (Vincekovo, Večer vina i  čvaraka – koja je i osmišljena i prvi puta održana u okviru projekta Cross-border wine routes,  Martinje, vinske izložbe i natjecanja), a uz to osigurana su i sredstva za najam klizališta u  sklopu adventskih programa i događanja, gdje će se organizirati nova zimska događanja – večeri klizanja i kuhanog vina uz prigodni zabavni program.

Grad Križevci

Pratite nas na društvenim mrežama!