Hrvatski znanstvenik Miroslav Radman primio Francusku legiju časti: "U Hrvatskoj godišnje umre 50.000, zašto bi 300 smrtnih slučajeva od COVID-a bilo važnije?"

U Splitu je u četvrtak navečer, hrvatskom biologu Miroslavu Radmanu dodjeljena Francuska medalja časti.

Radman se zahvalio na odlikovanju podsjetivši kako ga je prije osam godina tadašnji francuski predsjednik Francois Hollande proglasio kavalirom Legije časti.

U svom obraćanju novinarima, nakon svečanosti, znanstvenik je rekao da bi, kada je riječ o pandemji COVID-19, napori trebali biti usmjereni na strategije koje se ne temelje na pronalaženju cjepiva, već na pronalaženju odgovarajućih lijekova, baš kao u slučaju borba za borbu protiv AIDS-a.

Također je komentirao da godišnje u Hrvatskoj umre oko 50 000 ljudi, dok će ove godine COVID-19 vjerojatno odnijeti oko 300 života. Stoga je postavio pitanje zašto je smrt tih 300 ljudi važnija od tih 50 000 smrtnih slučajeva, pozivajući da se veći fokus usredotoči i na druge bolesti poput raka.

Kaže da “zdrav razum izmiče”, svugdje, uključujući većinu razvijenih zemalja, ako nije tako, ne bismo se tako loše nosili s ovim relativno banalnim problemom zaraznih bolesti, rekao je Radman dodajući da je u prošlosti bilo je mnogo gorih zaraznih bolesti.

Foto i izvor: Miroslav Radman (Screenshot), croatiaweek.hr, šv

Pratite nas na društvenim mrežama!