Iako Hrvatskoj prijeti crna jesen, Vlada neće produljivati mjeru zamrzavanja ovršnih postupaka

Iako prema svemu sudeći, Hrvatskoj prijeti crna jesen, Vlada više neće produljivati mjeru zamrzavanja ovršnih postupaka, što znači da se u sljedećem periodu od dva mjeseca očekuje pravi tsunami ovrha. Prema procjenama iz javnobilježničkih krugova, u blokadi bi se preko noći moglo naći oko 400.000 građana

Ministarstvo pravosuđa i uprave RH je temeljem ranije najavljenih mjera, Hrvatskoj javnobilježničkoj komori dostavilo prijedlog postupanja u ovršnim predmetima nakon 18 listopada. Komora je svim svojim članovima, točnije na oko 320 javnobilježnička ureda diljem Hrvatske, dostavila prijedlog Ministarstva o donošenju i otpremanju rješenja o ovrsi u predmetima u kojima je uslijed posljedica epidemije COVIDA-19 propisan zastoj ovršnih postupaka do 18. listopada 2020. kako bi javni bilježnici postupali uvažavajući stav i intenciju Ministarstva, sukladno propisima i iznimnim okolnostima. Ministarstvo predlaže dostavljanje ovršnih predmeta u tri faze, prema sljedećim rokovima:

19. Iistopada – dostavljaju se rješenja donesena po prijedlozima koji su zaprimljeni zaključno s 30. lipnja 2020.

20. studenog – dostavljaju se rješenja donesena po prijedlozima koji su zaprimljeni zaključno s 31. kolovoza 2020.

20. siječnja – dostavljaju se rješenja donesena po prijedlozima koji su zaprimljeni zaključno s 18. listopada 2020.

Potrebno je naglasiti da javni bilježnici temeljem vjerodostojne isprave nikada ne provode samu ovrhu, iako se to često krivo percipira u javnosti. Oni rješenjem najprije nalažu plaćanje i tek ako se dug ne plati u roku od 8 dana od dana primitka rješenja, određuju ovrhu. Kada dužnik zaprimi rješenje javnog bilježnika, ima dva načina da spriječi ovrhu po tom rješenju: da plati dug ili da podnese prigovor u roku od 8 dana od dana primitka rješenja. Uloži li dužnik prigovor javni bilježnik mora spis dostaviti sudu koji odlučuje o prigovor.

Izvor: Vlada RH

Pratite nas na društvenim mrežama!