Je li HT kriv što u Križevcima imamo loš internet?

Kolika je odgovornost gradskih vlasti što su Križevci na samom dnu po kvaliteti interneta u Hrvatskoj ili su operateri glavni krivci?

U današnjem svijetu, nezamislivom bez interneta, brzina i stabilnost prijenosa informacija od iznimne su važnosti za obavljanje svakodnevnih zadataka. Da prijenos podataka zna zadati glavobolje svi smo osjetili na  vlastitoj koži. Taj “divan” osjećaj kada pokušavate poslati e-mail, pogledati video, a vaš Internet upravo tada odluči ići brzinom puža može vas dovesti do ludila.
Vodimo se primjerom Renarićeve ulice u Križevcima u kojoj je završena rekonstrukcija i na brijegu su postavljene bandere. Mještani ulice se pitaju zašto se nije odmah pripremalo na optiku u tom dijelu grada odmah kad se radila i rekonstrukcija? Neki od mještana ulice tvrde da je krivac za lošu vezu poprilično oštećena konstrukcija zbog renoviranja Koprivničke ulice prije dvije godine.
Postoji li mogućnost da se stare bandere maknu jer zbog njih pada brzina i kvaliteta interneta?  Može li HT riješiti problem s vlasnicima kuća po pitanju starih bandera koje se nalaze u njihovim dvorištima? Gdje je i može li u ovoj priči na bilo koji način utjecati gradska vlast?

Odgovore na ova pitanja zatražili smo u ponedjeljak u emisiji na Radiju Križevci – ” Križevci moj su grad” od zamjenika gradonačelnika Danijela Šaška:

            ” Dakle što se tiče optike i podzemne infrastrukture, ona se samo stavlja tamo gdje sve ide podzemno a to je uglavnom u centru grada. Tamo gdje su kandelaberi i gdje je rasvjeta, gdje ide podzemna rasvjeta, tamo je uglavnom sve ostalo podzemno i tamo se ukapaju cijevi za optiku kad je to moguće. To smo napravili u Frankopanskoj ulici. No, i onda kad to napravite, morate nekako natjerati i operatera da uopće iskoristi to. A s druge strane, tamo gdje ide sve nadzemno kakav je slučaju u spomenutoj ulici i onim susjednima, tamo optika može ići i nadzemno. Znači tamo postoje i stupovi na kojima je sad i ova klasična infrastruktura, dakle bakar, i nema nikakvog razloga ne bude i optika. Samo je stvar da li se to operateru isplati ili ne. Mi smo sad u ovom konkretnom slučaju, znači nakon završetka radova, poslali jedan dopis na HT i jednostavno apeliramo na njih da se izmaknu na nove stupove jer to oni sad mogu. Dakle oni naprave sporazum S HEP-om, i prebace svoju infrastrukturu na njih. Oni procjene gdje im je isplativo, kako i zašto, e sad, onda kad to naprave, uglavnom stave novi kabel i onda se poboljša veza većini koji su na toj liniji. Ali evo, to je najviše koliko mi možemo utjecati. Oni su ih postavili po krovovima kuća i u teoriji svaki od tih vlasnika bi mogao ih tužiti, tražiti odštetu ili najamninu. Postoji neki obrazac za to, ali mislim da je to dugotrajan proces. I onda oni maksimalno iskorištavaju situaciju. Jednostavno im je to dozvolila, i grad tu ne može toliko pomoći. Zapravo jako je čudna situacija.
            Oni u jednom trenutku kažu : ” Evo mi ćemo sad graditi ormariće po gradu pomoću kojih ćemo ubrzati Internet i dajte nam suglasnost”. Mi im damo suglasnost,  i onda se oni više ne pojave dvije godine. I onda kad ih pitamo gdje ste sad, oni kažu da su promijenili plan, sad ćemo nešto drugo. Najzanimljivije nam je naravno svima tamo gdje je velika gustoća naseljenosti, tako da su zapravo ulice Stjepana Radića, Matije Gupca i sve one zgrade koju su hajdemo reći na hrpi, dobile mogućnost optike jer je A1 prije par godina potegnuo tu priču. Puno im je zanimljivije dovući optiku do zgrade nego do jedne kuće. Krenuli su s tim gdje im se isplati i jednostavno mi tu nemamo previše utjecaja na njih. Tržište je takvo i otvoreno, kad se prodavao HT država je napravila grešku jer nije DTK prebacila na gradove.
Ako imate bandere u dvorištu, možete tražiti mjesečnu naknadu za to. Grad je to napravio za svoje, ja sam konkretno to vodio kad smo došli, uzeli smo sve vodove i onda smo na kraju mi prijetili tužbom HT-u i sada dobivamo nekih 300 tisuća godišnje za služnost na našim parcelama. Dakle to može i svaki građanin, samo je pitanje je l’ mu se isplati mučiti se s puno papirologije da u konačnici dobije neku malu odštetu.
Kad tad će oni to maknuti, možete vidjeti da to rade već i sada po ulicama. Ali problem je što im se ne žuri”.

Možemo zaključiti da će Križevčani i dalje imati frustracije s nečim što je u većini zemalja svijeta već sastavni dio modernog života.

Foto: tik
Pratite nas na društvenim mrežama!