Jeste li znali da Svjetski dan seoskih žena proslavlja četvrtina svjetske populacije?

Danas se obilježava Svjetski dan seoskih žena. Ovaj dan obilježava se svake godine 15. listopada, a žene u ruralnim područjima predstavljaju čak četvrtinu svjetskog stanovništva.
Obilježavanje Svjetskog dana seoskih žena pokrenuto je 1995. godine tijekom 4. UN-ove Konferencije o ženama u Pekingu. Odbor UN-a za uklanjanje diskriminacije žena donio je 2016. Opću preporuku o pravima žena u ruralnim područjima u kojoj se pojašnjavaju obveze država stranaka.

Seoske žene snose veći dio tereta neplaćenog rada zbog stereotipnih spolnih uloga, nejednakosti u kućanstvu te nedostatka infrastrukture i usluga, uključujući i one koje se odnose na proizvodnju hrane i rad u području skrbi.Čak i ako su formalno zaposlene, često rade poslove koji su nesigurni, opasni i slabo plaćeni te koje ne pokriva socijalna zaštita. Često su isključene s vodećih položaja i položaja na kojima se donose odluke, a problem je i nedostatak pristupa pravosuđu i učinkovitim pravnim sredstvima. Izložene su spolno utemeljenom nasilju, a u nepovoljnijem su položaju u odnosu na pristup zdravstvenoj zaštiti.
Navedene su i preporuke u pogledu zaštite prava na obrazovanje, posebno djevojčica koje treba poticati da odaberu netradicionalne struke i karijere, kao što su matematika, informatika, prirodne i poljoprivredne znanosti, tehnologija i dr.

Foto: Udruga žena Graničarke Facebook

Pratite nas na društvenim mrežama!