Jučer otvorena izložba Ines Ignjačić "Psihički poremećaji u ilustraciji"

U atriju Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci u subotu poslijepodne otvorena je izložba “Psihički poremećaji u ilustraciji” autorice psihologinje Ines Ignjačić.
Izložba je organizirana u okviru održavanja Culture Shock Festivala. Nastala je kao rezultat autoričine dugogodišnje ideje da se ova kompleksna i vrlo bitna tema približi široj javnosti kroz likovni medij, a s ciljem smanjenja predrasuda i stigmatizacije osoba kojima je dijagnosticiran neki oblik psihičkog poremećaja. Ilustracije prikazuju psihičke poremećaje poput opsesivno – kompulzivnog, bipolarnog, depresije i shizofrenije. Za ove su pojmove svi čuli, no često samo u filmovima ili medijima, koji ih ponekad prikazuju drugačijima nego što to doista jesu. Informiranjem i edukacijom smanjuju se predrasude te raste tolerancija, što ujedno povećava kvalitetu života ciljne skupine, ali i opće populacije.
Autorica izložbe je Ines Ignjačić, ilustratorica i psihologinja iz Zagreba. Prateći aktualne društvene probleme, kroz svoje umjetničke projekte nastoji na njih djelovati na više razina. Do sada je izlagala na četiri kontinenta na kolektivnim i samostalnim izložbama, a trenutno radi na svojoj prvoj knjizi za djecu.

Ovo je moja druga samostalna izložba. Nastala je prije dvije godine i premijerno je prikazana u Splitu. Zapravo prikazuje neke od psihičkih poremećaja za koje su više-manje svi čuli, ali o njima ne znaju mnogo . Uglavnom su čuli u filmovima, u medijima, a te informacije su često netočne. Cilj izložbe je zapravo educirati ljude i razbiti te predrasude koje nastaju upravo gledanjem filmova i slično. Ovo je dosta nesvakodnevna tematika o kojoj se priča sve više, ali još uvijek premalo. Vidom primamo 90 posto svih informacija i puno je lakše pogledati neku sliku, nego pročitati deset debelih knjiga. Naravno da samo gledanjem slike nećete naučiti, ali izložba zato ima ispod svake slike opis što prikazuje, odnosno koji poremećaj.

Vodim i likovne radionice za djecu i odrasle. To su zapravo najčešće likovno edukativne radionice pa je takva jedna za djecu održana i u Križevcima. Nije im cilj da dijete samo nešto nacrta, nego i da nauči, da razvija svoje kreativno mišljenje. – izjavila nam je autorica izložbe, psihologinja Ines Ignjačić.
Izložba je u atriju Likovne galerije postavljena do 10. listopada, odnosno do Svjetskog dana mentalnog zdravlja koji se toga dana obilježava.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!