Katolička crkva se odrekla 30 milijuna kuna iz državnog proračuna zbog koronavirusa

Katolička Crkva je pristala na smanjenje od 10% svojih sredstava iz državnog proračuna ove godine i na taj se način odrekla 30 milijuna kuna (4.000.000 €).

“Prema ugovoru koji je sklopljen između njih, država je obvezna Crkvi mjesečno davati iz godišnjeg državnog proračuna u iznosu dvije prosječne bruto plaće pomnoženim s brojem župa u Hrvatskoj, a u taj novčani iznos, osim troškova za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika, uključeni su i troškovi gradnje i održavanja crkava i pastoralnih središta koji nisu na popisu spomenika kulture te doprinos za karitativnu djelatnost Katoličke crkve. Prosječna bruto plaća u Hrvatskoj u prvom polugodištu iznosila je 9181 kunu, a u Hrvatskoj je oko 1300 župa, što znači da mjesečno po ovoj stavci dobivaju 23,8 milijuna kuna”- navodi slobodnadalmacija.hr.

Predsjednik Vlade zahvalio je predstavnicima HBK na dobrovoljnom smanjenju obveze od 10 posto u provedbi ugovora sa Svetom Stolicom i RH o gospodarskim pitanjima u 2020.”, priopćili su iz Vlade.

Izvor i foto: Croatiaweek.com, slobodnadalmacija.hr, šv

Pratite nas na društvenim mrežama!