Kod zdravstvenih ustanova Hrvatska vojska izgradila ukupno 51 šator

Pripadnici Hrvatske vojske od samog početaka izbijanja pandemije koronavirusa u Hrvatskoj aktivno sudjeluju u pomoći civilnim institucijama i građanima Republike Hrvatske, a od ožujka do listopada 2020. godine postavili su ukupno 51 šator pored zdravstvenih ustanova za potrebe obavljanja trijažnih postupaka u vrijeme trajanja pandemije koranavirusa.

Uz pružanje logističke pomoći zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske izgradnjom ekspedicijskih kampova i šatora koji služe kao dodatni kapaciteti za eventualni smještaj oboljelih ili za potrebe obavljanja trijažnih postupaka, pomoć pruža i vojno zdravstveno osoblje – pripadnici Vojno zdravstvenog središta Zapovjedništva za potporu koji se mogu angažirati kao pomoć županijskim Zavodima za javno zdravstvo i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Na aktivnostima izgradnje ekspedicijskih kampova i podizanja šatora do sada je sudjelovalo ukupno 221 pripadnik Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu s terenskom vojnom opremom i to, 20 šlepera/kamiona, 8 viličara, 14 kombija te 15 agregata za zagrijavanje šatora.

Tako je do sada, Hrvatska vojska ispred KB Dubrava Zagreb postavila pet šatora ekspedicijskog kampa, 20 šatora tipa Alaska; dva zapovjedna šatora tipa M70, 215 ležaja te je izgradila tunel koji povezuju šatore u kampu s bolnicom. Kod Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu postavljena su tri šatora tipa Alaska sa 30 ležaja, a kod KBC Zagreb – Rebro postavljana su tri grijana šatora iz Ekspedicijskog kampa. Pored KBC Sestre milosrdnice Zagreb – Vinogradska pripadnici Hrvatske vojske postavili su 11 šatora tipa M70, a kod Veterinarske bolnice Sveučilišta u Zagrebu postavili su tri šatora također tipa M70.

U splitskom Kliničkom bolničkom centru Križine Hrvatska vojska postavila je dva šatora tipa Alaska sa 20 ležaja. kod zadarske Opće bolnice postavljena su dva grijana šatora tipa Alaska i 20 ležaja, a kod Opće bolnici Šibenik postavljen je jedan grijani šatora tipa Alaska.

Također, pružena je potpora Stožeru Civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije ustupanjem 100 vojničkih kreveta u Spaladium Areni Split i 10 kreveta Crvenom križu Vrgorac. Za potrebe karantene u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ustupljen je na privremeno korištenje hotel “Galeb” u Kuparima s pripadajućom opremom.

Brzom i učinkovitom reakcijom diljem Hrvatske, pripadnici Hrvatske vojske svojom organiziranošću i profesionalizmom pokazali su kako su na raspolaganju uvijek kada je to građanima Republike Hrvatske potrebno.

Izvor i foto: MORH

Pratite nas na društvenim mrežama!