Koprivnička bolnica priprema se za prijem pacijenata koji trebaju bolničko liječenja

Sukladno preporukama Ministarstva zdravstva koprivnička bolnica priprema se za prijem pacijenata koji trebaju bolničko liječenje. 

Tijekom ovog tjedna i početkom slijedećeg tjedna se otpuštaju iz bolnice svi štićenici doma u Legradu u druge ustanove socijalne skrbi sukladno zakonskim propisima.  Uz tih 60-tak kreveta koje imamo za potpunu izolaciju za COVID-19, imamo još i osam intenzivnih kreveta za pacijente koji zahtijevaju respiracijsku potporu. Ti prostori su u potpunosti opremljeni i spremni za prihvat tih pacijenata. Imamo osoblje koje je posebno educirano za rad sa COVID pacijentima. Pozivam da zaista nastojimo u narednim tjednima u ovoj situaciji ostati mudri, izbjegavati veća okupljanja, posebno duže boravke većeg broja osoba u zatvorenim prostorima. Dolazi nam sezona gripe, pozivam osjetljivije skupine, starije osobe i kronične bolesnike da se cijepe protiv gripe. Ne možemo spriječiti lokalno širenje, ono je aktualno, dobivamo podatke da se iz svih dijelova naše županije  javljaju pozitivne osobe raznih dobnih skupina. Teško je više definirati čak i kontakte tih virusa, međutim iznimno je bitno da mi osobno budemo odgovorni i pokušamo usporiti brzinu širenja da se ne dogodi preopterećenje bolničkog sustava. Pokušajmo svojim ponašanjem indirektno utjecati na to da se ne naruši sigurnost sustava općenito. Ostavimo tu neku rezervu bolničkom zdravstvenom sustavu da uspije preuzeti simptomatske COVID-19 pozitivne pacijente koji zahtijevaju bolničko liječenje – poručuje ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić. 

Ravnatelj Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” u Koprivnici Mato Devčić pojašnjava i koji su kriteriji za prijem u bolnicu:

Kriteriji za prijem u bolnicu ovise prvenstveno o stanju pacijenta. Odluku o prijemu u bolnicu donosi liječnik koji pregledava pacijenta. Ovo što su asimptomatski pacijenti u bolnici posljedica je dirketnog provođenja odluke Nacionalnog stožera Civilne zaštite u svezi prijema svih COVID pozitivnih pacijenata bez obzira na simptome ili bez simptoma iz ustanova socijalne skrbi. To je odluka stara dva tjedan i mi smo prema njoj postupili. Sada se situacija bitno mijenja da se rasterećuje bolnički zdravstveni sustav od možebitnog preopterećenja na taj način da se sve osobe COVID pozitivne iz ustanova za socijalnu skrb smještaju u izolacije koje nisu bolničke zdravstvene ustanove. Tamo će dobiti njegu, medicinsku skrb, nadzor liječnika i ako nije potrebno neće biti hospitalizirani.  U bolnicu na COVID odjel smjestit će se isključivo pacijenti koji zahtijevaju bolničko liječenje bilo zbog svojih kroničnih bolesti, bilo zbog razvoja i pogoršanja simptoma u vezi COVIDA 19 – kaže ravnatelj koprivničke bolnice Mato Devčić.

ji/radiokrizevci.hr 

Pratite nas na društvenim mrežama!