Križevačka glazbenica Zlata Životić ljubav prema glazbi njeguje od najranijih dana

Križevačka glazbenica Zlata Životić ljubav prema glazbi njeguje od najranijih dana. Profesorica u Glazbenoj školi “Alberta Štrige” Zlata Životić na mlade prenosi ljubav prema čembalu, specifičnom instrumentu koji je preteča klavira. Postoje zapisi da su se svi veliki skladatelji kao što je Mozart, Beethoven i drugi educirali na čembalu, pa tek kasnije na klaviru, ispričala nam je Zlata.


– Ljubav prema glazbi krenula je zapravo od najranijih dana. Krenula sam u Glazbenu školu sa četiri godine i ta ljubav do danas nije prestala. U slobodno vrijeme uz ovaj profesorski dio, bavim se izvedbenom umjetnošću. Dobro je kombinirati te dvije sfere, pedagogiju i koncerte.
Čembalo kao instrument nije još toliko rasprostranjeno u Hrvatskoj, ali mogu reći da je popularan pogotovo što se tiče Križevaca. Glazbena škola je kupila instrument godine, otvorili smo odjel, čak smo imali prvog maturanta u Hrvatskoj. Od tada na planu edukacije odgajam mnoge mlade glazbenike i pokušavam im svojim primjerom pokazati da se s tim instrumentom može nastupati i koristiti u različitim komornim sastavima – ispričala nam je Zlata.


Zlata je bila i prva postdiplomantica čembala u povijesti Muzičke akademije. Najprije sam upisala glazbenu teoriju na Muzičkoj akademiji, a nakon toga sasvim slučajno sam upoznala taj krasan instrument i išla na satove kod prof. Višnje Mažuran, diplomirala i nakon toga upisala poslijediplomski studij umjetničkog usavršavanja. Čembalo se uči u srednjoj glazbenoj školi, dok na žalost nema programa za osnovnu, ali se nadam da će ga biti. Osim tog formalnog obrazovanja, educiramo se i na raznim seminarima tako da sam slušala dosta seminara iz barokne glazbe svjetski poznatih majstora.- kaže Zlata Životić.

Zahvaljujući križevačkoj čembalistici dosta koncerata održano je upravo u Križevcima.
– Htjela sam popularizirati ovaj instrument na našem području pa sam i sama održala veliki broj koncerata u gradu i županiji. Osnovala sam i ciklus koncerata pod nazivom “Večer barokne glazbe” još 2009. putem kojih
populariziram i taj instrument i razne ansamble. Ugošćavali smo umjetnike iz cijele Hrvatske i inozemstva i radili radionice. Imamo dobru koncertnu publiku u gradu i uvijek su nam koncerti bili lijepo posjećeni te su se kasnije svi interesirali za ovaj instrument. Redovito nastupam od 2004. godine i kao
čembalist i vokalni interpret u raznim vokalnim i komornim ansamblima kao i solistički. Prošla sam cijelu Hrvatsku, nešto i u inozemstvu. Zanimljivo je pripremati nove programe, upoznavati nove ljude, širiti horizonte i raditi na svojoj edukaciji.

Zlata Životić promovirana je od strane Agencije za odgoj i obrazovanje u zvanje profesora mentora. Njezin rad je prepoznat te joj je dodijeljena nagrada “Oskar znanja”.
Nedavno je nastupila u Puli, Kravarskom, a posljednji nastup je na nedavno održanim jubilarnim 50. Varaždinskim baroknim večerima u Belcu koje su najznačajnija glazbeno-scenska priredba središnje Hrvatske. Želja naše sugovornice je da se još više zna za čembalo i da se zainteresiraju mladi za ovaj instrument prekrasnog zvuka.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!