Križevački osnovnoškolci i ove godine imaju besplatnu podjelu voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda


Križevački osnovnoškolci i ove će godine u školama imati besplatnu podjelu voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda koju je osigurao Grad Križevci putem Javnog poziva Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, programa Školska shema voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda.
Tako je osigurana raspodjela voća i povrća za 1513 učenika svih razreda osnovnih škola u vrijednosti 60.686,43 kuna te raspodjela mlijeka i mliječnih proizvoda za 313 učenika nižih razreda u vrijednosti 22.263,69 kuna.


„Drago mi je da smo i ove godine uspješno našim osnovnoškolcima osigurali besplatno voće i povrće odnosno mlijeko i mliječne proizvode. Sudjelovanjem u ovom programu direktno podižemo svijest o važnosti zdrave prehrane kod naše djece,” izjavio je gradonačelnik Mario
Rajn.


U okviru Školske sheme voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi nude se učenicima kao zaseban obrok neovisno od obroka u okviru školske prehrane, kontinuirano kroz cijelu školsku godinu.
Voće i povrće nudi se učenicima u osnovnim i srednjim školama, a mlijeko i mliječni proizvodi učenicima od 1. do 4. razreda osnovnih škola.
Školska shema provodi se kako bi se promovirale zdrave prehrambene navike s ciljem povećanja udjela voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani i sprječavanja debljine i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi,
oblikovanja prehrambenih navika djece i ograničenja unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli, te omogućavanja školskoj djeci dodatnog obroka svježeg voća ili povrća, mlijeka ili mliječnih proizvoda.

Grad Križevci

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Pratite nas na društvenim mrežama!