Markotić poručila: Treba jedno vrijeme stati s visokorizičnim situacijama

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić na jučerašnjoj konferenciji za medije da porast broja novooboljelih u Hrvatskoj nije drugačiji od situacije u ostatku svijeta, ali i da nije samo bitan broj zaraženih, već i to što oko 10 posto hospitaliziranih završi sa smrtnim ishodom.
Što se tiče rekordnog porasta broja novooboljelih, Markotić je izjavila da je stav Znanstvenog savjeta da to nije neočekivano te da se u Hrvatskoj ne događa ništa drugačije i novo u odnosu na ostatak Europe i svijeta, ali i da treba naći načine kako da se ne dogodi jako visok eksponencijalni rast.

Na sastanku održanom u Banskim Dvorima, članovi Znanstvenog savjeta složili su se kako nitko nije za neke prečvrste mjere, pogotovo za lockdown jer smatraju da to ljudi u ovom trenutku teško psihički podnose te da to ne bi donijelo onaj učinak kao što je bio u prvoj fazi. Dalje će se ići s postepenim mjerama koje mogu pomoći, koje mogu biti prihvatljive za ljude, a Stožer će ih pokušati što bolje iskomunicirati, dodala je.

Markotić je naglasila važnost odgovornog ponašanja svih u društvu, uključujući i različite političke opcije i javne osobe, uz upozorenje da kontradiktorne informacije koje nisu bazirane na struci, znanju i iskustvu mogu napraviti štetu za opći zdravstveni sustav i stanje, ne samo u Hrvatskoj, nego i u drugim zemljama.

“Moramo se odgovorno ponašati – držati distancu, nositi maske i treba jedno vrijeme stati s visokorizičnim situacijama (javna okupljanja i privatna okupljanja)”- poručila je.

Vlada RH

Pratite nas na društvenim mrežama!