Ministrica poljoprivrede posjetila Bjelovarsko-bilogorsku županiju- obišla bioplinska postrojenja, farmu muznih krava te svečano otvorila dječji vrtić „Tratinčica“

U utorak je, 13. listopada, ministrica poljoprivrede Marija Vučković prilikom svog posjeta Bjelovarsko-bilogorskoj županiji obišla bioplinsko postrojenje „Bioel“ u Đulovcu, farmu muznih krava i bioplinsko postrojenje u Čazmi te svečano otvorila dječji vrtić „Tratinčica“ i posjetila Poduzetnički inkubator u Grubišnom polju.


Nekoliko Ekološki najprihvatljivijih načina zbrinjavanja raznih organskih sirovina je putem bioplinskih postrojenja. Postrojenja koja rade na tom principu izgrađena su i na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Na području Čazme djeluju dva bioplinska postrojenja – Bojana i Bojana 2 u sklopu tvrtke Moslavina proizvodi d.o.o. te jedno na području općine Đulovec – Bioel d.o.o, koje je ovom prilikom posjetila i ministrica Vučković.

Postrojenja proizvode električnu i toplinsku energiju iz nusproizvoda životinjskog podrijetla 2 i 3 kategorije, biorazgradivog otpada te energetskih biljaka poput kukuruza, sirka, raži i šećerne repe, a uz vlastitu sirovinu nabavljaju sirovinu i od drugih poljoprivrednih proizvođača. Električnu energiju otkupljuje HROTE d.o.o., dok se toplinska energija koristi za sušare. Bjelovarsko-bilogorskoj županiji do sada je isplaćeno 2,3 milijarde kuna iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. kroz gotovo 28 tisuća ugovorenih projekata. Jedan od takvih projekata je rekonstrukcija i dogradnja dječjeg vrtića „Tratinčica“ Grubišno Polje u ukupnom iznosu od 7,3 milijuna kuna koji je svečano otvorila ministrica Vučković. Dogradnja i rekonstrukcija postojećeg objekta doprinosi povećanju standarda dječjeg vrtića, veći kapacitet i formiranje dodatnih programa za razvoj djece.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je iz Programa ruralnog razvoja rekonstruirano, izgrađeno i/ili opremljeno 11 vrtića, investicija ukupne vrijednosti odobrene potpore veće od 60 milijuna kuna.
Ministrica je svoj posjet zaokružila obilaskom farme muznih krava i bioplinskog postrojenja u vlasništvu poduzeća BIK d.o.o, jednog od najvećih poljoprivrednih proizvođača na čazmanskom području koje se bavi stočarstvom, uzgojem krava i tovom junadi.

Iz Mjere 4 Programa ruralnog razvoja odobreno je 37,2 milijuna kuna za rekonstrukciju i dogradnju farme te nešto više od 7 milijuna kuna za nabavu dodatnih strojeva.

Izvor i foto: Ministarstvo poljoprivrede

Pratite nas na društvenim mrežama!