Mogu li od geotermalnog izvora u Križevcima biti toplice? – pitali su učenici gradonačelnika

U  nizu pitanja upućenim gradonačelniku Mariju Rajnu od strane učenika križevačkih škola u Dječjem tjednu, postavljeno mu je i pitanje mogu li od izvora tople vode nastati toplice.

U sklopu nekih istražnih radnji još od 1986. godine znamo da postoji izvor geotermalne vode. Nizom istraživanja koja su napravljena i u prethodnim desetljećima, a mi ih sad još dodatno produbljujemo, postoje potencijali i za lječilišni turizam pa i za izgradnju toplica i u smislu geotermalne vode u kojoj bi se moglo kupati, a postoji i dosta geotermalne energije da bi se toplice mogle grijati. U to treba uložiti nekoliko desetaka milijuna kuna i u pravilu sve investicije u takve lječilišne ili komplekse toplica nose privatni investitori, odnosno tvrtke. To je ono što mi tražimo. Trenutno provodimo projekt prekogranične suradnje “Healing Places”, odnosno lječilišta gdje nastojimo ispitati taj potencijal. Mislim da je to jedna prilika za razvoj grada u narednom desetljeću, ali financijske projekcije su vrlo izazovne i to grad ne može u ovom trenutku sam isfinancirati. Tražimo privatne investitore. Ne mogu obećati u slijedeće dvije godine, ali bi u slijedećih 5-6 godina htjeli to svakako gurati i potencirati.

Napravljene su određene predradnje još od 2000-te i to su sve vrijedni dokumenti koji su nam davali osnovnu podršku da idemo dalje istraživati. Sama struka nalaže tu puno istraživanja koja koštaju, koja trenutno financiramo iz tog europskog projekta. Riječ je o otprilike milijun i pol kuna koje smo dobili, ali sama izgradnja cijelog kompleksa toplica, bazena, filtera, strojarnica, vjerojatno i jedne nove bušotine koja nam treba sigurno je 40 – 50 milijuna kuna što je otprilike jedan cijeli izvorni godišnji proračun Grada Križevaca. 

Potencijal postoji,  kroz izmjene urbanističkog plana smo nastojali predvidjeti mjesta gdje bi se eventualno takvi projekti mogli razvijati i voljni smo razgovarati s partnerima koji bi u Križevcima vidjeli potencijal za izgradnju takvog objekta” – kaže gradonačelnik Mario Rajn.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!