Na današnji dan u prošlosti – 12. listopada

U nastavku pročitajte što se u prošlosti dogodilo na današnji dan.

Današnji dan 1999. godine proglašen je danom kada je naš planet postao dom za 6 milijardi ljudi. UN-ov Population Fund zaključio je kako je tada okvirno rođen 6 milijarditi stanovnik Zemlje te se od tada službeno obilježava kao ‘Dan šest milijardi’. UN-ovo tijelo je odlučilo da je počasni stanovnik koji je svijetu donio još jedan rekord Adnan Nević, mali Sarajlija rođen dvije minute iza ponoći toga dana.

Talijanski operni pjevač i jedan od najzačajnijih tenora svih vremena Luciano Pavarotti, rođen je na današnji dan 1935. godine.

Kristofor Kolumbo se 1492. godine iskrcao na San Salvadoru u Bahamskom arhipelagu. U povijesti se ovaj datum bilježi kao otkriće Amerike. Koji je točno otok bio u pitanju danas nije poznato, ali zabilježeno je da su ga domoroci, a radilo se o plemenima Lucayan, Taíno tj. Arawak, zvali Guanahani. Zadržavši se na otoku desetak dana Kolumbo je otkrio da su stanovnici miroljubivi te je šestero njih odlučio povesti u Europu kako bi od njih ‘napravio kršćane’. Prije toga došao je do Kube gdje je uslijed nasukavanja morao napustiti brod Santa Maria, a nakon toga i do Haitija gdje je prije povratka u Španjolsku osnovao naselje La Navidad.

Na današnji dan 1875. godine rođen je Aleister Crowley, kontroverzni britanski okultist, pisac, pjesnik, poznati planinar, a moguće i špijun u svoje vrijeme poznat kao ‘najzlobnija osoba na svijetu’.

Američki predsjednik Theodore Roosevelt 1901. godine službeno je preimenovao ‘Izvršnu rezidenciju’ u ‘Bijelu kuću’. Executive Residence je naziv najpoznatijeg, središnjeg dijela Bijele kuće koji se koristi i danas, a sastoji se od tri nadzemne i dvije podzemne etaže. Taj dio Bijele kuće građen je između 1792. i 1800. a kasnije je preuređivan između 1948. i 1952. Ostatak rezidencije predsjednika SAD-a sastoji se od Istočnog i Zapadnog krila pred kojima su Vrt ruža i Vrt Jacqueline Kennedy. Cijeli kompleks nalazi se na adresi 1600 Pennsylvania Avenue NW, Washington, a imanje je u vlasništvu službe nacionalnih parkova SAD-a, National Park Servicea, i dio je President’s Parka.

Hrvatsko-austrijska pjesnikinja Paula von Preradović, unuka Petra Preradovića i autorica teksta austrijske himne ‘Land der Berge, Land am Strome’, rođena je 1887. godine.

Bivši član francuske Legije stranaca i hrvatski general pukovnik Ante Gotovina, jedan od važnijih sudionika Domovinskog rata i osumnjičenik u haaškom sudskom procesu koji je još uvijek u tijeku, rođen je 1955. godine.

Australski glumac Hugh Jackman, dobitnik nagrade Tony, najpoznatiji po ulozi Wolverinea u filmskom serijalu X-Men, a svojevremeno proglašen i najseksipilnijim živućim muškarcem, rođen je na današnji dan 1968. godine.

Foto: Arhiva RKŽ
Izvor: metro-portal

Pratite nas na društvenim mrežama!