Na današnji dan u prošlosti – 14. listopada

U nastavku možete pročitati što se u prošlosti dogodilo na današnji dan.

Chuck Yeager je 1947. godine u eksperimentalnoj raketnoj letjelici tipa Bell X-1, probio zvučni zid iznad kalifornijske pustinje Mojave i tako postao prvi čovjek koji se u vodoravnom letu kretao brzinom većom od zvuka.

Hrvatski pjesnik i književnik Ivo Kozarčanin, zapamćen kao autor zbirki Mati čeka, Tuga ljeta, Tihi putovi i Mrtve oči, te romanima Tuđa žena i Sam čovjek, rođen je 1911. godine.

Američki špijunski zrakoplov U2 1962. godine u letu iznad Kube snimio je fotografije sovjetskih nuklearnih raketa čime je započela ‘kubanska raketna kriza’. Radilo se o najozbiljnijoj krizi hladnoratovskog perioda za koju mnogi povjesničari smatraju da je predstavljala sam rub nuklearnog sukoba SAD-a i SSSR-a, ali i prekretnicu Hladnome ratu.

Normani pod vodstvom Williama Osvajača 1066. godine porazili su Anglo-Saksonce pod vodstvom kralja Harolda II. koji je tom prilikom i poginuo. Haroldova vojska od oko 5 tisuća ljudi je pred Williamovu od oko 7 tisuća, stigla samo par dana nakon bitke kod Stamford Bridgea u kojoj su porazili vikinške osvajače, te su iako motivirani bili vrlo iscrpljeni.

Na isti dan, ali 1322. godine i na sjevernim granicama Engleske sa Škotskom, Robert Bruce je u bitci kod Old Bylanda izvojevao pobjedu nad engleskim kraljem Edwardom II. To je bila najveća škotska pobjeda od one kod Bannockburna, no iako bitna jer je nakon nje Engleska prisiljena prihvatiti nezavisnost Škotske, nije bila velika i veličanstvena.

Engleski glumac i bivši vojnik Sir Roger Moore, najpoznatiji po ulogama James Bonda i to u sedam filmova iz serijala o tom poznatom tajnom agentu, rođen je 1927. godine.

Na današnji dan 1873. godine rođen je Jules Rimet, predsjednik FIFA-e koji je tu dužnost obnašao čak 33 godine, a bio je i glavni inicijator pokretanja FIFA-inog Svjetskog kupa, poznatijeg jednostavno kao Svjetsko nogometno prvenstvo.

Američki general, zapovjednik američkih snaga u Europi tijekom II. Svjetskog rata i 33. predsjednik Dwight D. Eisenhower, uspješan državnik zapamćen po očuvanju mira tijekom Hladnog rata, ali i preciznom predviđanju i upozorenju o usponu američkog vojno-industrijskog kompleksa koji će ući duboko u političke sfere moći te svjetske sile, rođen je 1890. godine.

Hrvatski glumac, redatelj i prevoditelj Tito Strozzi, zapamćen po briljantnim kreacijama Krležinih i klasičnih junaka za što mu je počast iskazana nagradom HNK koja nosi njegovo ime, rođen je 1892. godine.

Foto: Arhiva RKŽ
Izvor: metro-portal

Pratite nas na društvenim mrežama!