Na današnji dan u prošlosti – 19. listopada

U nastavku možete pročitati što se dogodilo na današnji dan u prošlosti.

Znate li tko je Scott Elliot Fahlman? On je 1982. izmislio emotikone koji su danas gotovo neizostavni dio svakodnevnog života ako upotrebljavate pametne mobilne uređaje. Scott Elliot je smatrao da će ti simboli olakšati međusobnu komunikaciju u smislu da će ljudi lakše razlikovati ozbiljne izjave od šala u pismenom obliku. Predložio je 🙂 i 🙁 kao simbole za tu svrhu. Ostalo je povijest.

Opsada Yorktowna ili Bitka za Yorktown odigrala se na današnji dan 1781. godine i predstavlja ključni trenutak američkog rata za neovisnost.

Davne 866. rodio se bizantski car Leon IV.

Iako se košarka općenito smatra američkim sportom, u stvarnosti ju je izmislio Kanađanin James Naismith 1891. Košarka je svoj olimpijski debi imala 10-ak godina kasnije i on je bio čisto promotivnog karaktera. No današnji dan je važan jer se 1933. godine izglasalo da taj sport postane punopravnim članom olimpijske obitelji sportova. To se i dogodilo tri godine kasnije u Berlinu. Od tad u njemu uglavnom dominiraju američki timovi.

Na današnji dan 1784. rodio se britanski pisac, kritičar i esejist James Henry Leigh Hunt.

Među slavljenicima je i legendarni udarač i boksački prvak Evander Hollyfield (1962.).

Upravo 19. listopada godine 1900. Butch Cassidy i Sundance Kid, legendarni američki banditi, obaviše svoju prvu zajedničku pljačku.

Na današnji dan rodio se Jeremy Irons i američki mu kolega komičar John Lithgow (iz serije ”Treći kamenčić od sunca”), te supermodel Victoria Silvstedt (1974.).

Neizostavna liverpoolska četvorka snimila je 1963. pjesmu napravljenu po ukusu američkih slušatelja „I Want to Hold Your Hand” koja je njihova prva stvar što se popela na čelo Bilboardove ljestvice 100, a 1988. grupa Roxette krenula je u osvajanje svjetskog auditorija albumom „Roxette Look Sharp”.

Foto: Arhiva RKŽ
Izvor: metro-portal

Pratite nas na društvenim mrežama!