Na današnji dan u prošlosti – 20. listopada

U nastavku možete pročitati što se dogodilo na današnji dan u prošlosti.

Nikola Tesla počeo je 1887. svoj uspon u SAD-u kada je na današnji dan prijavio svoje prve pronalaske i patentirao ih. Radilo se o svojevrsnom početku revolucije u elektrotehnici, a zaštitio je otkriće obrnutog magnetskog polja, otkriće višefazne izmjenične struje, pronalazak asinkronog motora, način izrade višefaznih motora, generatora i transformatora. Gotovo svake godine prijavljivao je nove patente, tako da ih je ukupno bilo više stotina.

Godine 1971. rodila se australska pjevačica Dannii Minogue.

Hrvatski pustolov Tomo Martin Skalica uputio se na današnji dan 1851. na put oko svijeta finskim kitolovcem iz Bremena preko Atlantskog oceana u jugozapadnom smjeru, prema Americi.

Od slavnih filmaša danas rođendan slavi glumac Viggo Mortensen koji je svjetsku slavu stekao ulogom Stridera u trilogiji ”Gospodar prstenova” i redatelj koji je poharao Oskare filmom ”Slumdog Millionare” Danny Boyle.

Najstariji hrvatski preporoditelj Janko Drašković rođen je 20. listopada 1770. u Zagrebu, a njegova najveća zasluga je propagiranje ilirizma i znamenitih ilirskih književnika.

Na današnji dan 1958. rođen je slavni hrvatski pijanist Ivo Pogorelić, koji je ubilježio brojne trijumfalne nastupe u prestižnim koncertnim dvoranama Sjedinjenih Država, Kanade, Europe, Australije, Japana, Južne Amerike i Izraela te nastupio s vodećim svjetskim simfonijskim orkestrima.

Kraljica Elizabeta II. otvorila je 1973. poznatu Sydneysku operu, koja se danas nalazi na popisu svjetske baštine UNESCO-a.

Iste godine rodio se i Calvin Cordozar Broadus, Jr. poznatiji kao Snoop Dogg. Američki hip-hoper razvio se u glazbenu i kulturnu ikonu, a njegov album Doggystyle bio je prvi debitantski album koji je postao broj jedan na glazbenim ljestvicama u SAD-u.

Marija Terezija na vlast je došla na današnji dan 1740. nakon smrti oca cara Karla VI. Habsburškog.  

Foto: Arhiva RKŽ
Izvor: metro-portal

Pratite nas na društvenim mrežama!