Na današnji dan u prošlosti – 27. listopada

Na današnji dan 1728. rođen je James Cook, poznati moreplovac i istražitelj, a rođendan dijeli sa slavnim talijanskim skladateljem Niccolom Paganinijem koji je rođen 1782.

Liga naroda bila je organizacija osnovana kao rezultat Versajskog sporazuma iz 1919. i 1920. godine. Filozofija organizacije predstavljala je drastičan pomak u razmišljanjima a za cilj je imala očuvanje mira i ljudskih prava. Budući da nije imala vlastitu vojnu snagu, zavisila je od velikih sila kako bi se očuvale ekonomske sankcije koje je odredila ili kako bi pružile vojnu pomoć kad je to bilo potrebno. No, to je bilo teško za očekivati jer su takve sankcije mogle naštetiti i samim članicama Lige koja je svoje sjedište na današnji dan 1920. premjestila u Ženevu. Liga nije bila u mogućnosti spriječiti daljni razvoj događaja koji su slijedili, te nije uspjela ispuniti svoju primarnu zadaću a to je spriječiti daljnje ratovanje. Nakon 2. svjetskog rata zamijenili su je Ujedinjeni narodi

Na današnji dan 1932. rođena je Sylvia Plath, slavna američka spisateljica, a 1939. legendarni John Cleese, glumac i komičar najpoznatiji po svojim ulogama u Letećem cirkusu Monty Phytona. Svoj rođendan dijeli s talijanskim redateljem Robertom Benignijem koji je rođen 1952. a dobio je nagradu Oscar za film ‘Život je lijep’.

E.T. je SF film redatelja Stevena Spielberga iz 1982. s Henryjem Thomasom, Robertom MacNaughtonom, Drew Barrymore, Dee Wallace i Peterom Coyoteom u glavnim ulogama. Film govori o Elliottu, usamljenom dječaku koji se sprijateljuje s izvanzemaljcem, zvanim E.T., koji je slučajno završio na Zemlji. Elliott, njegov brat i sestra, pomažu izvanzemaljcu da se vrati kući, skrivajući ga od njihove majke i vlade. Koncept za E.T. nastao je kad je Spielberg stvorio svog izmišljenog prijatelja nakon razvoda svojih roditelja. Kad je objavljen, film je postao veliki hit, skinuvši Ratove zvijezda s prvog mjesta financijski najuspješnijih filmova svih vremena, a na današnji dan 1988. objavljen je kao video kaseta i prodan u 14 milijuna primjeraka. Kritičari su ga ocijenili kao bezvremensku priču o prijateljstvu, a smatra se jednim od najvećih filmova ikad snimljenih. Mnogi su tvrdili kako je izvanzemaljac zapravo Isus.

1858. rođen je Theodore Roosevelt, američki političar i predsjednik, te dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Svoj rođendan danas slave i roker Simon Le Bon (1958.), mlada buntovnica Kelly Osbourne (1984.) i mladi glumac Patric Fugit (zvijezda filma Almost Famoust).

Foto: Arhiva RKZ
Izvor: metro-portal

Pratite nas na društvenim mrežama!