Na današnji dan u prošlosti – 5. listopada

U nastavku možete pročitati što se u prošlosti dogodilo na današnji dan.

Godine 1962. legendarna četvorka objavila je svoj prvi singl „Love Me Do” koji je postao jedna od najvećih uspješnica s ploče „Please, Please Me”. Pjesmu su skomponirali Lennon i McCartney. Dečki iz Liverpoola tada su počeli pisati novo poglavlje glazbene povijesti.

Na današnji je dan 1582. godine u Italiji uveden Gregorijanski kalendar. Osim Španjolske, Portugala te Italije, ostale katoličke zemlje nisu ga koristile sve do 1584. Protestanti su odbijali prijeći na novi kalendar i ostali su vjerni Julijanskom do 1700. godine kada su napokon prihvatili “poboljšanu” verziju.

Krvavi sukob s početka 20. stoljeća, kojeg mnogi smatraju početkom kraja moderne civilizacije, osim po brojnosti žrtava, brutalnosti i svemu ostalom što karakterizira jedan svjetski rat, poznat je i po ratnim tehničkim inovacijama – raznorazna vozila, tenkovi, puške, artiljerija i avioni. Nažalost, današnji dan ostat će zapamćen i kao dan kada se 1915. zbila prva zračna bitka u Prvom svjetskom ratu u kojoj je jedan pilot izgubio život, a drugi zabilježio svoj prvi, u pilotskom žargonu kill.

Iz područja zanimljivosti valja spomenuti atletu Chucka Linstera koji je na današnji dan 1965. odvalio 6.006 uzastopnih sklekova, a Dick McInnes je boravio u zraku na zmaju čak 12 sati.

Tema nuklearnog naoružanja i atomskog pogona postala je aktualna nakon završetka Dugog svjetskog rata, a do danas nije izgubila na važnosti. No te 1986. naslovi svjetskih novina sadržavali su ime države Izrael. Naime, britanski  časopis The Sunday Times objavio je na naslovnici priču o izraelskom nuklearnom oružju koja je uzdrmala tadašnji politički svijet.

Iz novije povijesti valja spomenuti takozvanu „Bager revoluciju” koja se zbila 2000. Masovni prosvjedi u Beogradu, tada prijestolnici SR Jugoslavije, kulminirali su do te mjere da je s vlasti srušen Slobodan Milošević, diktator i jedan od glavnih krivaca za krvave sukobe na području Balkana iz ’90-ih godina prošlog stoljeća.

Od poznatih osoba na današnji dan rođeni su: francuski filozof Denis DiderotLouis Lumiere, jedan od poznate braće koji su 1895. napravili prvi film; Brian Johnson, bivši glavni vokal grupe Geordie koji se proslavio prelaskom u popularni rock bend AC/DC. Rođendane dijele i glumci Glynis Johns Pretoria (Mary Poppins), David Baldwin i Kate Winslet te pop glazbenik Bob Geldof i producent Clive Barker.

Prije 40 godina BBC je emitirao prvu epizodu poznatog komično-satiričnog showa „Leteći cirkus Montyja Pythona”. Show je poznat po svom surealizmu, komičnim skečevima bez teksta i neobičnim animacijama. Često je bio politički nabijen, a ismijavao je ponajviše britansko društvo i život. Svi članovi su bili visokoobrazovani ljudi i sami su glumili u gotovo svim skečevima. Ekipu su sačinjavali Terry Jones, Michael Palin, Eric Idle, John Cleese, Graham Chapman i Terry Gilliam.

Foto: arhiva RKŽ
Izvor: metro-portal

Pratite nas na društvenim mrežama!