Na današnji dan u prošlosti – 6. listopada

U nastavku možete pročitati što se dogodilo na današnji dan u prošlosti.

1781. godine na današnji dan započela je opsada Yorktowna, posljednja bitka Američkog rata za nezavisnost.

Na današnji dan rođen je i Bobby Farrell, pjevač poznate grupe Boney M, kao i američke glumice Carole Lombard, poznata po ulogama u komedijama 30-ih godina te Elisabeth Shue, zapamćena po ulogama u filmovima Napuštajući Las Vegas, Svetac i Palmetto.

6. listopada 1927. godine svjetlo dana je ugledao prvi film popraćen glazbom. Bio je to američki film “Jazz Singer”. Film su producirali Warner Bros., režirao ga je Alan Crosland a glavnu je ulogu tumačio Al Jolson. Priča je to o mladom Jakieju Rabinowitzu koji nakon očeve kazne bježi od kuće i postaje talentirani jazz pjevač pod imenom Jack Robin, no na kraju njegove ambicije dolaze u konflikt s tradicionalnim vrijednostima. Ovim uratkom zauvijek je završilo razdoblje nijemog filma.

Na današnji dan 1973. započeo je Jomkipurski rat, poznat i kao Listopadski rat. Počeo je na najveći židovski blagdan Yom Kippur, napadom Egipta i Sirije na Izrael. Nakon rata 1967. primarni ciljevi Egipta i Sirije bili su povratak kontrole nad egipatskim Sinajem i sirijskim Golanom, područjima koje su Izraelci okupirali.

Atletičarka Marita Koch je 1985. pretrčala 400 metara za 47.6 sekundi, a ni do danas niti jedna atletičarka nije srušila taj svjetski rekord. Ova Njemica je tijekom karijere skupila impozantnu kolekciju od 16 svjetskih rekorda na otvorenom, kao i 14 na zatvorenim stazama. 1979. postala je prva žena koja je 200 metara pretrčala za manje od 22 sekunde. Njezini rezultati, kao i oni njezinih kolega iz Istočne Njemačke, podigli su sumnju da je uzimala nedopuštena sredstva koja se tada još nisu mogla otkriti.

Današnji dan 2011. godine ostat će zapamćen i po gubitku jednog od najvećih umova računalne industrije, vizionara i genijalca Stevea Jobsa koji je preminuo u 56. godini života od raka gušterače.

Na današnji dan rođen je švicarski arhitekt Le Corbusier koji zauzima istaknuto mjesto u modernoj umjetnosti kao arhitekt, slikar i pisac koji je presudno utjecao na suvremenu svjetsku arhitekturu.

6. listopada rođen je i Roland Garros, francuski avijatičar koji je postao slavan zahvaljujući prvom neprekinutom letu preko Sredozemnog mora, a danas njegovo ime nosi pariški Grand Slam turnir. (metro-portal)

Pratite nas na društvenim mrežama!