Na današnji dan u prošlosti – 9. listopada

U nastavku možete pročitati što se u prošlosti dogodilo na današnji dan.

Poznati marksistički revolucionar Ernesto „Che” Guevara pogubljen je na današnji dan 1967. nakon što je pokušao podići revoluciju u Boliviji. Među nesretnim vođama našao se i Jugoslavenski Kralj Aleksandar I na kojeg je 1934. izvršen atentat u Marseilleu.

Marija Tudor, peto i jedino preživjelo dijete Henrika VIII i Elizabete od Yorka udala se za 52-godišnjeg francuskog Kralja Luja XII koji iz prethodna dva braka nije dobio nasljednika. Zbog toga je vječno ostala zapamćena kao “francuska kraljica”.

Godinu kasnije obavljen je prvi telefonski razgovor između ljudi u automobilu i u zrakoplovu.

Kralj Elvis Presley je možda imao uspješnu karijeru s mnogo hitova i prodanih albuma, ali ljubav ga baš nije išla. Zato se i razveo od Priscille nakon samo 6 godina braka. Eto, baš 9. listopada 1973.

Prije 44 godine singl legendarne četvorke iz Liverpoola  „Yesterday”  popeo se na prvo mjesto svjetskih ljestvica odakle nije silazio 4 tjedna.

Radio postaje diljem svijeta konstantno su puštale pjesmu „Imagine” u čast pokojnog Johna Lennona. Istovremeno, Saddam Husein je svijetu javno obznanio kako bi rado raketirao Izrael novim oružjem.

U Francuskoj je ’81. ukinuta smrtna kazna. Na drugom kraju svijeta, u tadašnjem Sovjetskom Savezu osam godina kasnije novinska je agencija objavila kako je u Voronježu sletio NLO.

Miguel de Cervantes, poznati romanopisac (Don Quixote), rodio se na današnji dan 1547. Skladatelj Camille Saint Saëns, glazbeni genij od malih nogu rodio se 300-ak godina kasnije, kao i njegovi kolege, neprežaljeni John Lennon i njegov sin Sean Ono Lennon sigurno će slaviti 35. rođendan. Godine 1882. rodio se pisac Ivo Andrić, dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

Od mlađih naraštaja glazbenika rođendane danas slave gitarist skupine Evanescence Terry Balsamo (1973) te irski glazbenik, bivši Westlifeovac Nicky Byrne (1978).

Među glumcima slavljenici su Zachery Ty Brian (1981), Brandon Routh iz filma Povratak Supermana (1979)te Erin Daniels (1973).

U sveopćem svjetskom nuklearnom natjecanju, Sjeverno Koreja je pokazala da nije htjela zaostajati pa je 2006. tijekom vojnog  testiranja detonirala nuklearnu bombu.

Foto: Arhiva RKŽ
Izvor: metro-portal

Pratite nas na društvenim mrežama!