Nacionalni stožer civilne zaštite objavio nove mjere

“Brojevi novozaraženih se stalno povećavaju. Današnju brojku od 181 ne bih ocijenio realnom, znamo da se radi o rezultatima testiranja od nedjelje, tada se provodi najmanje testiranja. Objektivnu sliku dobivamo tek od srijede do nedjelje, tada maksimalno rade svi laboratoriji”, rekao je Božinović, te je dodao je da ne možemo biti zadovoljni epidemiološkom situacijom.

“Od trenutka popuštanja mjera u svibnju stožer je uglavnom išao s apelima prema svima da se ponašaju odgovorno, a to znači primjenu tih temeljnih uputa. Velik dio građana je to prihvatio, hvala im, ali dio ljudi, svjesno ili nesvjesno, to ne čini”, poručio je Božinović i dodao da su zbog toga države prisiljene na uvođenje mjera.

“Propisali smo odluke za okupljanja za koja se očekuje preko 50 osoba. To su posebne preporuke za kulturne program, kinoprojekcije, svadbe, sportske događaje, posljednje ispraćaje, vjerske obrede, te ostalim događajima…”, rekao je Božinović.

Organizator za svako okupljanje treba tražiti dozvolu od stožera barem 5 dana prije, a stožer će odgovoriti u roku od 48 sati. “Oni kojima se odbije ne smiju se održati”, objasnio je.

“I dalje ostavljamo županijskim stožerima da šalju zahtjeve. Uvodimo obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima gdje ljudi dolaze u kontakt, a gdje se ne može držati razmak od dva metra”, rekao je Božinović.

Dodao je da maske moraju nositi gosti u ugostiteljskim objektima “osim dok sjede na svojim mjestima”. Maske trebaju nositi i vjernici za vrijeme mise na zatvorenom. “Maske za lice ne moraju se koristiti u slučajevima preporučenih izuzeća”, rekao je i dodao da smatraju da ovim odlukama mogu smanjiti širenje koronavirusa.

“Drugi cilj koji postižemo je izbjegavanje zabrana i zatvaranje”, rekao je Božinović i proučio da sve još jednom pozivaju na strpljenje, racionalnost i solidarnost.

Ove odluke na snagu stupaju danas. Božinović je najavio da za utorak planiraju set mjera koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata.

“Procjenjujemo da je maske na otvorenom dobro nositi tamo gdje nije moguće osigurati distancu”, rekao je Božinović.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da je HZJZ pripremio niz uputa, a većina se odnosi na rad ugostiteljskih objekata. “Danas stupa na snagu nova preporuka za maske”, rekao je Capak.

“U svim situacijama na otvorenom gdje je nemoguće držati fizičku distancu preporučuje se nošenje maske”, istaknuo je Capak.

Izvor: nacional.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!