Najava pojačanog nadzora prometa i pojačane aktivnosti policije povodom blagdana Svih svetih

Od 1. do 29. listopada 2020. g. na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su 52 prometne nesreće od čega 18 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama su dvije osobe teže ozlijeđene, dok je 20 osoba lakše ozlijeđeno. Najčešće vrste prometnih nesreća bile su bočni sudar (16), slijetanje vozila sa ceste (8) i udar vozila u parkirano vozilo (5). Najčešći uzroci događanja prometnih nesreća bili su nepropisno kretanje vozilom po kolniku (5), brzina neprimjerna uvjetima (8), nepropisna vožnja unazad (8) i oduzimanje prednosti prolaska (14). Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 10 prometnih nesreća (19 posto), dok su mladi vozači izazvali 10 prometnih nesreća (19 posto). Pod utjecajem alkohola bila su tri mlada vozača. Tijekom vikenda zabilježene su 23 prometne nesreće (44 posto).

Kako bi tijekom predstojećeg vikenda stanje sigurnosti u cestovnom prometu bilo povoljno, Policijska uprava koprivničko-križevačka će tijekom vikenda, od petka, 29. listopada, do ponedjeljka, 2. studenoga 2020. godine provoditi pojačani nadzor prometa.

Tijekom predstojećeg vikenda pojačano će se nadzirati brzina kretanja vozila, upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, upravljanje vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i auto-sjedalica za djecu, nadzor pravilnog korištenja mobitela, nadzor poštivanja prednosti prolaska, nadzor mladih vozača, vozača mopeda, motocikala, bicikala i traktora te nadzor recidivista.

Povodom blagdana Svih svetih, posebna pozornost posvetiti će se i nadzoru prometa u zonama groblja i na frekventnijim prometnicama na području Koprivničko-križevačke županije. Tom prilikom poduzimati će se mjere u cilju osiguranja optimalne protočnosti prometa, sigurnosti svih sudionika u prometu, ali i sprječavanja počinjenja kaznenih djela krađa, posebice krađa predmeta iz osobnih automobila.

Niti ove godine neće biti posebne regulacije prometa u zonama groblja, ali će zbog izbjegavanja zastoja u prometu i nastanka većih gužvi u neposrednoj blizini mjesnih groblja u Koprivnici, Đurđevcu i Križevcima, policijski službenici, po potrebi, vršiti tjelesnu regulaciju prometa, dok će se sva spora vozila koja iza sebe stvore kolonu vozila isključivati na za to pogodnim mjestima.

Pozivamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima i stanju na prometnicama, da se suzdrže od konzumacije alkoholnih pića, da poštuju odredbe o prednosti prolaska kako drugih vozača tako i pješaka, da ne koriste mobitele i slične uređaje za vrijeme upravljanja vozilima, da oni, kao i putnici koje prevoze, koriste sigurnosni pojas te da poštuju ostala prometna pravila, a posebice znakove i naredbe koje će im upućivati policijski službenici prilikom regulacije prometa.

Apeliramo na građane da, u skladu s vlastitim mogućnostima, u što većem broju do mjesta počinka njihovih najmilijih odlaze pješice i biciklima odnosno da za parkiranje automobila koriste, uz parkirališta u neposrednoj blizini groblja, i parkirališta u široj zoni groblja.

Sve sudionike u prometu molimo za strpljenje i međusobno uvažavanje.

Također, apeliramo na građane da poštuju odluke Stožera civilne zaštite, i odgovornim ponašanjem čuvaju sebe i sve nas.

Pratite nas na društvenim mrežama!