Nekoliko zanimljivih činjenica o kišobranima

Svatko od nas ima drugačiji ukus što se tiče kišobrana. Netko voli klasične, netko prozirne, netko šarene, netko sklopive, netko jednostavne, a netko one koji se nikome ne sviđaju jer upravo su ti kišobrani ono što ih čini drugačijima od drugih. Osim što je kišobran neophodan dodatak i često se koristi, o ovoj zanimljivoj praktičnoj stvari postoje i manje poznati podaci. Evo nekoliko zanimljivih činjenica koje smo pronašli o kišobranu koje vjerojatno niste znali.

1. Kao i mnogi drugi izumi, pretpostavlja se da je i kišobran kineski izum. Kinezi su prvi napravili kupolu od tkanine, preteče današnjih kišobrana. Povijesni izvori bilježe da se to dogodilo u prvom stoljeću, točnije u 21. godini naše ere. Drevni kineski vladari vozili su se u kočijama iznad kojih je bila svojevrsna zavjesa za kočiju, kupolastog oblika i izrađena od platna. Zahvaljujući Putu svile, kišobran je do Koreje i Japana stigao iz Kine, a zatim u druge dijelove Azije i Europe.

2. Koliko vam god ovo nelogično zvučalo, kišobran je ime koje zapravo ne potječe od riječi kiša, već bi se prije moglo tvrditi da je povezano s riječju Sunce. Naziv kišobran (ambrela, amrel) potječe od latinske riječi “umbra” što znači “sjena, sjena”. Ubrzo nakon što je ta riječ prihvaćena u mnogim europskim jezicima, njezino se izvorno značenje promijenilo – od stvari koja štiti od sunca do stvari koja štiti od kiše.

3. Kakvi su danas kišobrani? Pa danas možete pronaći kišobrane različitih oblika, boja i uzoraka, od klasičnih do neobično dizajniranih kišobrana. Čak i ako želite kišobran koji neprestano mijenja boju, lako ga možete pronaći. Da biste podigli svoje raspoloženje u tmurnim jesenskim danima, nabavite kišobran koji mijenja boju. Brojne marke proizvode kišobrane s ovom posebnom značajkom, a u Križevcima se mogu pronaći skoro u svakom butiku.

4. Postoje i oni čudni kišobrani, a to sigurno znate ako ste ljubitelj filmova. Vjerojatno vam je u podsvijesti ostalo da postoji crni leteći kišobran uz pomoć kojeg možete i sami letjeti. To je najpoznatiji kišobran na svijetu, a sve zbog čarobne i jedinstvene engleske dadilje Mary Poppins, Disneyeve junakinje koju prepoznajemo po šeširu i letećem kišobranu. Marija je sa sobom nosila svoj čarobni kišobran gdje god je išla.

5. Kišobrani su nekada bili važan simbol ženstvenosti i koristile su ih isključivo žene. Općenito, kišobrani su često povezani s bogatstvom i visokom modom.

6. Očito je da vas kišobrani mogu zaštititi od kiše, sunca ili bilo čega drugog što padne s neba (snijeg, tuča ). Međutim, bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy cijelu je stvar podigao na višu razinu i platio 10.000 funti za kišobran koji će ga zaštititi od potencijalnih napadača. Ovaj posebni kišobran dizajniran je tako da može ublažiti brzinu i snagu metka, ali i zaštititi vlasnika od noževa i napada pasa. Kišobran protiv metka izrađen je od materijala koji se koriste za izradu automobila i svemirskih letjelica Formule 1.

Izvor: pixelizam.com, šv/radiokrizevci.hr

Foto: Pintarest.com

Pratite nas na društvenim mrežama!