Održana radionica Land arta u Vojakovačkom Osijeku

U organizaciji gimnazije “Fran Galović” iz Koprivnice, danas je održana  Land art radionica u Vojakovačkom Osijeku. Grupa od 10 gimnazijalaca i gimnazijalki koristeći materijale iz prirode, izradilo je sveukupno 6 skulptura koje imaju ekološku simboliku. Zanimljive skulpture vrijednih mladih umjetnika koje se mogu vidjeti na livadi ispred društvenog doma, predstavljaju tako likove leptira, pticu, malene kamene stupove te druga prirodna bića i pojave. Kako i dolikuje land art umjetnosti, pored učeničke aktivnosti na otvorenome, cilj radionice je bio povezivanje čovjeka s prirodom i podizanje svijesti o značaju zaštite okoliša.

Ova radionica samo je jedna u nizu radionica kojima se priprema izvođenje međunarodnog obrazovnog projekta Erasmus u kojemu bi iduće godine u Vojakovački Osijek trebalo doći oko 100 učenika i učenica iz više europskih zemalja. Svi oni bi se trebali upoznati s prirodnim, kulturnim i povijesnim znamenitostima spomenutog potkalničkog mjesta i susjednog Kalnika.

– Učenici su izrađivali land art skulpture, a poanta tih skulptura je da se koriste prirodni materijali uz minimalnu intervenciju u prostoru. S obzirom da nam je projektni cilj da su učenici što više u prirodi, ovo je odličan kontakt s umjetničkim djelima. Učenici su izrazili svoju kreativnost i prvenstveno su morali tražiti materijale za rad u samoj prirodi. – istaknula je Iva Bolfek, profesorica likovne umjetnosti koprivničke gimnazije “Fran Galović”. 

Pored Land arta, gimnazijalci su još obišli i saznali nešto više o povijesti škole, spomeniku NOB-a, pravoslavnoj crkvi i groblju, hrastu Visovi te zaštićenom prirodnom području Značajan krajolik Kalnik i ekološkoj mreži Natura 2000 u Vojakovačkom Osijeku. Veliki pomoć kod organizacije radionice pružio je i mjesni odbor koji je omogućio korištenje prostora društvenog doma i ponudu drugih sadržaja.

(VZ)

Pratite nas na društvenim mrežama!