Originalan poklon za neku priliku je svakako domaći liker

Ako želite originalan poklon za obične ili posebne prilike svakako je domaći liker pripremljen od svježeg voća i začina na bazi rakije. Priprema likera zahtijeva odabir voća, sladila (med ili šećer) te „bazu“ – alkoholni pripravak, najčešće se koristi rakija. Baza za pripremu likera mora biti dobre kvalitete i neutralna okusa (vodka, rakija od žitarica) kako ne bi promijenila okus maceriranog voća. Ako se koriste druge vrste rakija, njihov okus mora biti usklađen s okusom voća. Kad se liker priprema od više vrsta voća, dovoljan je njihov prirodan sadržaj šećera koji će dati sladak okus. Ako liker nije suviše sladak, bolje će doći do izražaja izvoran okus njegovih sastojaka.

Za neke pripravke od voća u alkoholu mora se dodavati šećer. Količina dodanog šećera ovisi o stupnju zrelosti voća. Preporučuje se dodavanje šećera prethodno rastopljenog u manjoj količini vina. Okus dodanog vina poboljšat će, zaokružiti i uskladiti okus rakije i likera. Osim toga, vino će oduzeti rakiji i likeru dio oštrine i poprimiti novi „baršunast“ okus. Za svijetle rakije i likere treba uzeti suho bijelo vino, a za crvene likere suho crno vino. Savjetuje se na 2 litre pripremljenog likera dodati ¼ litre vina. Uz ovaj postupak mogu se dodavati i začini; klinčići, cimetova kora, itd. Može se dodati i karameliziran šećer (dok je još topao).

Okus likera bi trebao ostati što originalniji i što jače izražene arome. Voćnim likerima se mogu dodavati začini ili druga sredstva za poboljšavanje okusa s ciljem harmoničnog dopunjavanja izvornog okusa, tako da ne dominiraju u okusu pića, pa ih treba oprezno koristiti. Trenutak dodavanja začina ovisi o receptu. U gotov liker može se staviti vrećica sa začinima za maceraciju. Tako se tijekom maceracije može provjeravati jakost okusa i vrećice se mogu izvaditi kad smatramo da je liker dobio željenu aromu i okus po dodanim začinima.

Izvor: Gospodarski list

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!