Počinje sezona kestena!

Početak jeseni donosi nam mnoge tipične jesenske plodove kao što su gljive, orasi, jabuke, a između ostalog i kesteni. Kada se sjetimo jeseni, gotovo nam uvijek napamet padu vrući smeđu kesteni i žuto lišće zar ne? Jesen je gotovo nemoguće zamisliti bez tih plodova.

Smatra se da kesteni imaju vrlo dugu povijest i kako su oni bili prva namirnica koju su jeli naši pretci poput i svih ostalih orašastih plodova. Poznato nam je kako je pračovjek skupljao plodove i hranio se divljim životinjama kako bi preživio. U prošlosti su kesteni najvjerojatnije rasli na području Azije, a različite civilizacije su ih prenijele na tlo Europe, Sjeverne Amerike te sjevernog dijela Afrike gdje ih i danas nalazimo

Kesteni imaju mnoga ljekovita svojstva. Oni su izvor vitamina C, B6, elemenata koje naš organizam ima u tragovima, ali koji su vrlo važni za normalan rad organizma te su izvor mnogih minerala poput kalija, fosfora, kalcija, magnezija i drugih. Također je važno napomenuti da ne sadrže gluten pa su zato pogodni za osobe koje su osjetljive na njega, a imaju i veliku energetsku vrijednost pa se stoga preporučaju sportašima i djeci u razvoju. Kesteni pomažu kod kardiovaskularnih (anemije), bubrežnih, probavnih (gastritis) i dišnih (kašalj, bronhitis, astma) bolesti. Oni još i snizuju kolesterol i pročišćavaju krv.

Polovica listopada idealna je za branje kestena. Kesteni se beru kada plod padne sa drva kestena i kada bodljikava čahura u kojoj se nalaze malo posmeđi. Ako se kesten lako izvadi iz čahure i ima glatku površinu tada možete biti sigurni da je dovoljno zreo te ga možete ubrati.

Zatim slijede razne pripreme kestena, a mogu se jesti slatki i slani. Najčešće se pripremaju na način da se zarežu po polovici i stave u pećnicu na 200 stupnjeva na 15 minuta kako bi kora popucala i kako bi se mogao izvaditi plod iznutra. Kesteni se mogu još i kuhati, služe za pripremu čaja i meda, a savršeni su i kao sastojak mnogih kolača.

Pripremite košaru i provedite ovih par dana uživajući u prirodi i u ukusnim kestenima i njihovim specijalitetima

Pratite nas na društvenim mrežama!