Poduzimanja Općine Sveti Petar Orehovec vezano uz probleme koji proizlaze iz rada biocentrala

Načelnik Općine Sveti Petar Orehovec i predsjednik općinskog vijeća Dragutin Matus održali su danas u općinskoj vijećnici konferenciju za medije na temu aktualnih problema vezanih uz rad dviju biocentrala od kojih je jedna u Gregurovcu, a druga u Svetom Petru Orehovcu.

Načelnik Franjo Poljak je u svom izlaganju rekao da postoje dva zabrinjavajuća problema koja se tiču poslovanja biocentrala, te je izložio korake koje općina Sveti Petar Orehovec poduzima ne bi li se ti problemi riješili. Najveća problematika, kako navodi Poljak je u tome kako postoji sumnja da digestat koji se proizvodi u bioelektranama i koji se zatim odvozi na poljoprivredne površine sadrži teške metale koji znatno onečišćuju tlo. Općina je stoga pokrenula proces uzorkovanja tla i digestata kako bi se otkrilo postoji li u navedenim uzorcima zagađenja ili ne. Drugi problem koji se pojavljuje jest širenje neugodnih mirisa koji nije toliko opasan kao zagađenje teškim metalima, ali stvara izrazitu neugodu, a samim time smanjuje kvalitetu života, posebice kod stanovnika u selima koja su najbliža bioelektranama,a to su sela Donji Črnčevec, Gregurovec i Dubovec. Dodatni problem koji se pojavljuje jest transport digestata s teškim strojevima.  Općina po tom pitanju planira ograničiti promet po nerazvrstanim cestama na maksimalne težine kojom bi se uklonili teški transporti. Ono što također uznemiruje stanovnike jest buka koju prave teška transportna vozila tijekom noći pa općina radi na tome kako bi se od 23 sata, pa do 5 sati ujutro ograničilo prometovanje navedenih vozila. Ono što Poljak zaključno traži od bioplinskih postrojenja jest da njihov rad bude u potpunosti zakonit, ali i etičan prema stanovništvu i prirodi, što bi značilo da ne smije zagađivati okoliš štetnim tvarima i ne smije imati nikakav štetan utjecaj prema stanovništvu tog kraja.  

Predsjednik općinskog vijeća Dragutin Matus je dodao da vijeće daje punu podršku radu općinskog načelnika po pitanju rješavanja problema vezanih za rad bioelektrana jer, kako navodi, svima bi u interesu trebao biti zdrav i čist okoliš.

Općina Sveti Petar Orehovec će i dalje legalnim i legitimnim putem postupati u rješavanju navedenih problema, te vjeruje u pozitivan ishod zahvaljujući i nastojanjima stanovnika, ali računa i na susretljivost uprave biocentrala kako bi sve strane u konačnici bile zadovoljne.

vb/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!