Pomozite svom imunološkom sustavu

U ovo doba kad nam imunitet pada, pogotovo sada kada traje situacija s pandemijom koronavirusa, prehrana bogata pravim hranjivim sastojcima može vam pomoći u osnaživanju imuniteta i jačanju imunološkog sustava kako bi se vaše tijelo moglo pravilno boriti protiv virusa ili izbjegavati kontakt s njim.
Uz hranu koja vam pomaže, ima i one koju trebate izbjegavati. Izbjegavajte hranu bogatu šećerom, posebno prerađeni (bijeli) šećer i lako probavljivu, škrobnu hranu s malo vlakana s malo proteina, gotovo sve što je napravljeno od rafiniranog brašna te mlijeko.

Vitamin C

Vitamin C može značajno povećati aktivnost ‘prirodnih antitijela’ odgovornih za uklanjanje virusa. Prije nego što posegnete za bocom soka od naranče, korisno je i jesti velike količine hrane da vaše tijelo osjeti pozitivne učinke vitamina C.
Trebate dobiti 3000-6000 miligrama dnevno, a to mora biti u tri odvojene doze (na primjer kada se ustaje ujutro, tijekom poslijepodneva i prije spavanja). Neki ljudi može doživjeti želučane tegobe. Ako je tako, smanjite dozu na 2000-3000 mg dnevno, što mogu podnijeti gotovo sve odrasle osobe.

Češnjak

Možda vas nitko neće htjeti poljubiti zbog daha koji miriše na češnjak, ali može vam pomoći u borbi protiv prehlade ili gripe. Povrće ima antivirusna i antimikrobna svojstva, a najučinkovitiji je kada se jede sirov.

Sok od bazge

Možda ga je teško pronaći, ali može pomoći u obrani od gripe. Preporučuje se svakodnevno pijenje kako bi se iskoristile sve njegove dobrobiti.

Cink

Poznato je da mineral smanjuje simptome prehlade i gripe. Jedan od načina da se opskrbite je pastila. Potražite cinkov acetat kao vrstu cinka, i to u tableti bez šećera i bez citrusa koja se polako topi u ustima.

Ta dva sastojka blokiraju cink i druge oblike cinka (poput cinkovog oksida, citrata itd.) i jednostavno ne može funkcionirati kao cinkov acetat.

Glukoza, a ne šećer bolji je način za aromatiziranje pastila cinka. Cink pastila s 5 mg cinka svaka 3-4 sata može pomoći u prevenciji prehlada ako se uhvate dovoljno rano ili barem učiniti da one ne budu tako teške ili ne tako dugotrajne.

Ako želite povećati unos hrane bogate cinkom, preporučuje se konzumiranje kamenica, janjetine, govedine i špinata.

Đumbir

Poznato je da đumbir ima protuupalna svojstva. Niste sigurni kako ga ugraditi u svoju prehranu? Dodajte ga u sok od mrkve. Mrkva sadrži vitamin A koji povećava aktivnost bijelih krvnih stanica odgovornih za ubijanje virusa, a đumbir povećava cirkulaciju i poboljšava imunološki odgovor.

Izvor: novilist.hr

Foto: pixabay.com, pixinio.com, wikipedia.hr, adiva.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!