Prodana zgrada starog kina "Kalnik" – novo križevačko kino u Razvojnom centru i tehnološkom parku

U nedjelju je održana posljednja projekcija u starom kinu “Kalnik” gdje su dolazile generacije Križevčana gledati filmove. No, kako nije isplativo ulagati velika sredstva u ovu zgradu, oko 10 milijuna kuna prema troškovniku, ljubitelji filmske umjetnosti ići će na drugu lokaciju, u dvoranu Razvojnog centra i tehnološkog parka.  

Pitanje kina je i pitanje koje sam dotaknuo u predizbornoj kampanji i jedno obećanje koje će se definitivno ispuniti do kraja mandata – rekao je gradonačelnik Mario Rajn u programu Radija Križevci u emisiji “Križevci moj su grad” u kojoj je, povodom Dječjeg tjedna, odgovarao na pitanja učenika križevačkih škola.

Očito idemo prema tome da će u proljeće biti završeno. Radi se adaptacija dvorane u Razvojnom centru i tehnološkom parku, radit će se amfiteatralna dvorana. Predviđeno je 85 fotelja, dakle standard današnjih kina. Spominje se da mladi idu u Zagreb u kino, otprilike će standard biti i za naše sugrađane u Križevcima. Naša je procjena da je jedna dvorana dovoljna, a ako bude potrebe radit će se više projekcija.

Postoji potreba za kinoprikazivačkom djelatnošću. To smo tvrdili i prije nekoliko godina, ali ljetno kino nam je dalo za pravo da definitivno naši sugrađani žele uživati u kinematografiji bilo na otvorenom bilo organizirano samo dok je to komercijalno isplativo.

       Zato smo procijenili da nam je puno smislenije opremiti dvoranu koja će biti po standardu. Troškovnik koji mi imamo za staru zgradu kina  iznosio je preko 10 milijuna kuna ulaganja što jednostavno, uzevši u obzir da ulažemo i u sportske dvorane, stadion, dječja igrališta, infrastrukturu na području grada, za zgradu koja bi bila samo kino, nije u ovom trenutku isplativo. 

Mislim da će u ovom dijelu gdje je skate park, pored njega zgrada Razvojnog centra i tehnološkog parka, posjećen Choko bar, srednja škola, tu dobro doći dvorana koje će biti multifunkcionalna, ne samo za kino nego i poslovne potrebe. Volio bih vjerovati da će i naši mladi tamo moći ostvarivati svoje obrtničke i poduzetničke pothvate jer je taj dio zamišljen kao prostor za razvoj novih poduzeća – kaže gradonačelnik.

– Zgrada nekadašnjeg kina “Kalnik” je prodana. Javio se poslovni subjekt s kojim je sklopljen ugovor. Omogućio je kroz predloženi projekt Gradu protuvrijednost u 100 novoizgrađenih kvadrata. Ostaje vidjeti da li ćemo ih koristiti za stambene potrebe za dva stana ili za neku javnu potrebu.

To ostaje vidjeti dalje kroz razvoj projekta – otkrio nam je gradonačelnik Mario Rajn. 

Ji/ radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!