Prva kava je nešto što se ne izbjegava

Na ranojesenska maglovita jutra, malo što može utjecati kao šalica dobre kave, bez koje mnogi svoj dan ne mogu zamisliti. Bilo da se radi o velikoj šalici ili brzom espressu koji ćemo popiti “s nogu”, ovaj ritual je dio naše kulture od koje rijetki bježe. Bez obzira koji stil ispijanja njegujete, jedno je sigurno: prva kava je nešto što se ne izbjegava.

Iako su jutra najčešće rezervirana za uživanciju u ispijanju ovog magičnog crnog napitka, takvim trenucima možemo dodati još jednu dimenziju; a to je očuvanje okoliša..

Informiranjem o tome odakle potječu zrnca kave koju konzumirate, svjesno birate brend koji cijeni etiku i održivost uz, naravno, odličan okus i aromu kave. Pravedna trgovina kavom znači da se sa zemljom, iz koje dolazi zrno, postupa pažljivo, kao i s poljoprivrednicima koji na njoj rade.

Birajte iz čega pijete kavu

Baš kao što Julius Meinl misli na svoje to-go potrošače, tako i vi investirajte u kvalitetnu termosicu ili šalicu iz koje ćete svakodnevno ispijati kavu te će vam ista poslužiti na dulji period. Iako to-go ili ‘’za van’’ kultura najčešće ne ide uz očuvanje okoliša, pravilnim odabirom ćete uistinu doprinijeti očuvanju planeta Zemlje, ali i kvalitete svog života.

Reciklirajte kavu

Postoji stotinu načina kako možete prenamijeniti kavu pa čak i onu u obliku taloga na dnu šalice. Primjerice, kava je odlični suzbijač neugodnih mirisa.

Volite li kuhati, najvjerojatnije ćete se zateći u situaciji da namirnice intenzivnog mirisa ostavljaju neugodan vonj na rukama. Njega se možete riješiti tako da iskorištena zrnca kave trljate rukama, te isperete talog toplom vodom.

Osim što kava ima diuretska svojstva, ona može poslužiti za odličan peeling koji zaglađuje narančinu koru, te vraća lijep izgled umornoj koži.

Dodate li mljevenu kavu u zemlju, ista će odigrati ulogu gnojiva, jer je prepuna hranjivih tvari poput kalija, dušika, magnezija i fosfora.
Pomiješajte sjeme mrkve s mljevenom kavom prije sadnje. Ne samo da će vam ovaj trik omogućiti lakše postavljanje sjemena u zemlju, već će kombinacija odagnati neželjene nametnike poput crva i kukaca.

Mljevena zrnca možete pomiješati i s toplom vodom, te staviti u bocu s raspršivačem, pa njime prijeći preko sobnih biljaka kojima treba ‘oživljavanje’.

Izvor: zadovoljna.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!