Simentalac se vraća kući – održan demonstracijski događaj u Visokom gospodarskom učilištu u sklopu projekta NEFERTITI

U Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima održan je danas deseti demo-događaj pod nazivom “Simentalac se vraća kući”. Održan je u okviru projekta NEFERTITI koji u Hrvatskoj provodi Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. U Hrvatskoj ne postoji praktično iskustvo u proizvodnom sustavu tova na paši, a potencijal je ogroman. Najbolji praktičari u upravljanju mesnim pašnim govedarstvom i primjeri na njihovim farmama mogu biti značajna motivacija za postojeće i potencijalne poljoprivrednike. Cilj demonstracije je pravilno upravljanje pašnim govedarstvom te razmjena znanja između različitih sudionika kako bi se potaknulo usvajanje inovacija i unaprijedilo učenje farmer-farmeru. 

Na početku događaja obratila se pomoćnica ministrice u Ministarstvu poljoprivrede Jelena Đugum:

Ovo je naša deseta demonstracijska aktivnost u ovom projektu. Važnost stočarstva u Hrvatskoj je neupitna. Dugi niz godina se možda nekim čudnim modelima i različitim pokušajima razvoja nije možda najbolje utjecalo na razvoj. Hoće li  ti brojevi krenuti uzlaznom putanjom, vrlo brzo će se vidjeti. U tijeku je donošenje Strategije poljoprivrede do 2030. gdje će se značajni naglasak staviti na razvoj stočarstva. Ukupna vrijednost našeg HUB-a je oko sto tisuća eura i nadam se da ćemo kroz te novce na terenu, a i ovdje na Visokom gospodarskom učilištu, pomoći razvoju stočarstva” – kazala je pomoćnica ministrice poljoprivrede Jelena Đugum.

Pozdravne riječi uputila je dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima dr. sc. Marijana Ivanek Martinčić koja je izrazila zadovoljstvo što VGU sudjeluje u projektu NEFERTITI i  podsjetila da je u proljeće iz Njemačke nabavljeno novo stado junica simentalske pasmine vrhunske genetike. 

O uzgojnom radu u govedarstvu na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima govorio je dr. sc. Dražen Čuklić podsjetivši na dugu tradiciju Učilišta i govedarstva u ovom kraju, dok je dr. sc Tatjana Jelen predstavila studijske programe Visokog gospodarskog učilišta vezane uz stočarsku proizvodnju. Projekt NEFERTITI i tematsku mrežu Ekološki sustavi u stočarstvu (HUB 3) u Hrvatskoj predstavio je zatim mr. sc. Dario Zagorec, voditelj Službe za savjetovanje u animalnoj proizvodnji u Ministarstvu poljoprivrede.

Demonstracijski događaj nastavljen je s temom “Modeli proizvodnih sustava uzgoja krava s naglaskom na mesno i ekološko govedarstvo” o čemu je govorio Damir Pejaković, a o pašnom govedarstvu je govorio Rodoljub Džakula. Predstavljen je na kraju Govedarski praktikum Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima uz obilazak staja i pašnjaka.

Ovaj demonstracijski događaj usmjeren je prema podizanju atraktivnosti uzgoja krava osobito za mlade ljude, studente i uzgajivače, rečeno je na skupu. 

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!