Štiti li nas vitamin D od virusnih infekcija?

Bez sumnje, vitamin D je važan za snažan imunitet. U starijoj dobi znatno je veća učestalost brojnih kroničnih bolesti uz koje se također vežu i teži oblici COVID-19, ali i češći nedostatak vitamina D. Iako smo blagodati tog sve popularnijeg vitamina godinama promatrali, danas znamo da se radi o moćnom antiinfektivnom nutrijentu.

I ne samo to, vitamin D povezan je s brojnim bolestima, budući da se receptori za vitamin D (VDR) nalaze u gotovo svim tjelesnim stanicama. Najinteresantniji izvanskeletni učinci vitamina D odnose se na funkcije imunosnog, mišićnog, endokrinog, kardiovaskularnog i neurološkog sustava.

Vitamin D igra ulogu u regulaciji imunološkog odgovora, a djelovanje mu nije jednoznačno već ovisi o vrsti imunološkog podražaja. Posljedica toga su često zapanjujući rezultati istraživanja kao što su sposobnost inhibicije razvoja autoimunih bolesti s jedne i stimulacija imunološkog odgovora u slučaju infektivnih bolesti s druge stran, stoga možemo reći da vitamin D ima utjecaj i na urođeni i na stečeni imunosni sustav. Osobe starije dobi često su u nedostatku vitamina D jer starije osobe imaju obično manje prilike aktivirati D vitamin izlaganjem tijela ultraljubičastim zrakama.

Znanstvena istraživanja su ukazala na povezanost niskih koncentracija vitamina D i učestalosti više infektivnih bolesti, poglavito infekcija gornjeg respiratornog sustava te enteroviroza, ali i pneumonije, upale uha, denga groznice, hepatitisa B i C te HIV infekcije. Temeljni mehanizam na kojem se temelji antiinfektivni učinak je utjecaj na ekspresiju katelicidina i beta – defenzina 2 u fagocitima i stanicama epitela. Vitamin D pokazuje učinkovitost posebice u slučaju ovijenih virusa poput virusa influence i koronavirusa (koji posjeduju lipidnu ovojnicu s izdancima na površini) .

Za osobe starije dobi preporuke za dnevni unos vitamina D gotovo su dvostruko veće i one bi trebale svakodnevno uzimati barem 800 IJ ovog vitamina.

Foto: fitnessgenes.com

Pratite nas na društvenim mrežama!