Večeras film o opernoj divi Dunji Vejzović

Hrabra, pomalo buntovna i svakako diva – to je Dunja Vejzović, hrvatska operna pjevačica kojoj je posvećen jedan od 12 dokumentaraca Unisona – Hrvatskog glazbenog saveza. Riječ je o dokumentarnom filmu iz serijala pod nazivom „A Porina dobiva…“ koji gledamo večeras na Prvom programu HTV-a u 20:10h.

Nakon diplome na Muzičkoj akademiji u zagrebačkom HNK, rekli su joj da ju svakako primaju u stalni angažman, no da će morati pričekati prvu veću ulogu. Njen odgovor bio je pakiranje i odlazak u Njemačku. Upravo tako započela je karijera jedne od najvećih hrvatskih opernih pjevačica svjetskog ugleda.

Tri je godine na Bayreuthskim svečanim igrama pjevala kultnu ulogu Kundry i postala njezina vodeća svjetska interpretkinja. Kroz film saznajemo i sve o njenoj suradnji s redateljem Robertom Wilsonom. Saznajemo i kako je, pod ravnanjem austrijskog dirigenta Herberta von Karajana s Berlinskim filharmoničarima, snimila tri cjelovite Wagnerove opere: „Parsifal“, „Lohengrin“ i „Ukleti Holandez“ i to za velike diskografske kuće DGG i EMI. Od samih početaka pa do svjetskih uspjeha u prestižnim opernim kućama – sve o posebnoj Dunji Vejzović saznajemo kroz ovaj dokumentarac večeras u 20:10h (HTV1).

Izvor i foto: Unison

Pratite nas na društvenim mrežama!