Veledrogerijama nakon rebalansa 1,84 milijarda kuna

Veledrogerijama je proteklog petka isplaćeno 300 milijuna kuna, no Vlada Republike Hrvatske u planu ima kroz rebalans državnog proračuna za plaćanje duga veledrogerijama osigurati ukupno jednu milijardu i 840 milijuna kuna.
Više detalja o cjelokupnom proračunu biti će poznato u četvrtak, kada će se o rebalansu raspravljati na sjednici Vlade.

“Problematika je složena i učinit ćemo sve što je u našoj moći da ne dođe do poremećaja u lancima opskrbe, poglavito lijekova ali i da je paralelno s rješavanjem ovih problema nužno donijeti i mjere koje će dovesti do toga da ne dođe do generiranja novih obveza”, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Kako je jučer kazao ministar zdravstva Vili Beroš, pojedine bolnice još nisu iskazale nedostatak lijekova te pretpostavlja da imaju određene rezerve koje će biti dostatne do rebalansa proračuna.

“Hrvatska izdvaja u nešto više od 800 eura po stanovniku što je 7,4 BDP-a, a to je daleko ispod prosjeka EU, gdje je taj postotak oko 9,9 posto, donosno prosječno izdvajanje iznosi 3070 eura. Dakle, mi s puno manje novca osiguravamo gotovo jednaka prava na razini skandinavskih zemalja”, kazao je Beroš dodavši kako bi s obzirom na to i na razinu prava zdravstveni sustav mogli ocijeniti vrlo dobrom ocjenom.

Budući da zdravstveni sustavi godišnje poskupljuju od 5-10 posto nužno je, ako se žele zadržati prava osiguranika, povećati izdvajanja u zdravstveni proračun putem doprinosa i transfera iz Državnog proračuna, kazao je Beroš.

Vlada RH

šv/radiokriževci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!