Veselo i poticajno uz Dan kruha u Dječjem vrtiću "Zraka sunca"

Listopad je mjesec bogat poticajima iz okruženja povezanih s promjenama u prirodi, koji intenzivno pobuđuju interes djece. Putem različitih aktivnosti i sadržaja nastojimo stvarati materijalno i socijalno okruženje u funkciji razvoja djeteta i njegove potrebe za istraživanjem i učenjem kroz igru.
Kroz provedene aktivnosti i obilježavanje Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje nastojimo djeci približiti, na njima prihvatljiv i zanimljiv način običaje, tradicijsku baštinu i promjene koje su nastale. Djeca i obitelj su aktivni sudionici u uređenju interijera vrtića i dodatnih izvora informacija djetetu.


Sve su te aktivnosti protkane doživljajem bogatstva i različitosti plodova koje nam donosi jesen i važnosti čovjeka da sačuva ovo bogatstvo.
Uz odgovarajuće priče djeci smo omogućili doživljaj putem glazbenih izričaja, igara sa pravilima, pokretnih igara i stvaranjem kutića.
Ciljevi su nam bili: upoznati djecu s nastajanjem kruha (od zrna do kruha),
približiti im blagovanje, poučiti djecu o kruhu kao duhovnoj snazi i izrazu života; upoznati djecu s kulturom ophođenja prema kruhu i zbrinjavanju njegovih ostataka, ukazati na važnost zdrave prehrane.


Organizirali smo izložbu ispred sobe ( sjemenke, žitarice, razne vrste brašna…) kutić s plodovima jeseni i izložbu radova djece.
Svako dijete je izradilo osobnu knjigu Od zrna do kruha.
Proveli smo pokuse – sadnju različitih vrsta žitarica te pripremu tijesta s i bez kvasca
Djeca su uživala u miješenju i oblikovanju tijesta kao i u jelu nakon toga.


(Dječji vrtić “Zraka sunca”)

Pratite nas na društvenim mrežama!