Znate li koji su simptomi moždanog udara?

Moždani udar može se dogoditi svakome, u bilo kojoj dobi, a u slučaju da do njega dođe, svaka je minuta bitna. Kako bi se pravovremenom reakcijom liječnika smanjila opasnost od teških posljedica moždanog udara na zdravlje i život osobe, bitno je znati prepoznati njegove uobičajene znakove. Među simptomima moždanog udara koji se najlakše prepoznaju jesu poremećaji govora, slabost i/ili utrnutost jedne strane tijela, potpuni ili djelomični gubitak vida te poremećaj koordinacije i ravnoteže. Također, moždani udar manifestira se i poremećajem stanja svijesti, bila to dezorijentiranost ili pretjerana pospanost.

ČETIRI JEDNOSTAVNE NAREDBE

Pomoću četiri jednostavne naredbe moguće je utvrditi ima li osoba moždani udar, a to su: nasmij se, reci nešto, podigni ruke i isplazi jezik.

Ako osoba ne može podići oba kuta usana, nesuvislo, čudno ili nerazumljivo govori, ako joj je jedna ruka slabija i pada, a jezik joj je “iskrivljen” odnosno ide na jednu ili drugu stranu, znači da nešto nije u redu. Ova provjera dat će vam dovoljno vremena da zatražite liječniku pomoć i nekome spasite život.

U slučaju uočavanja bilo kojeg od ovih znakova morate nazvati hitnu pomoć.

Izvor: screenshoot

Pratite nas na društvenim mrežama!